寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

標題: E90 水箱出口sensor [打印本頁]

作者: Hoven    時間: 13-11-2016 14:11
標題: E90 水箱出口sensor
請問如果該sensor壞了,會不會影響部車的引擎轉數?
作者: Hoven    時間: 13-11-2016 14:14
更正,水箱出口溫度sensor
作者: Mark    時間: 13-11-2016 14:34
Hoven 發表於 13-11-2016 14:14
更正,水箱出口溫度sensor

應該唔會影響引擎轉數,但你咁肯定只係sensor壞?
作者: Hoven    時間: 13-11-2016 16:00
因應已經拮了電腦check左code. 但我部車的轉數唔穩定
作者: Meco    時間: 13-11-2016 18:41

sensor壞應該唔會影響引擎轉數,但會影響風扇起動。個sensor好難壞,但sensor之封口膠圈容易老化漏水,我之前E60就係sensor之封口膠圈老化漏水,所以買個新換,但換時一定要凍車,因sensor連水箱,一拆sensor水就會在該位漏出,所以要換時動作要快,換後並加返水箱水就得。至於引擎轉數不定原因有很多種,如插電腦冇其他code出,就應該引擎積碳,清一清就得
作者: Hoven    時間: 13-11-2016 23:56
Meco 謝謝你的回覆。如果是引擎積碳那應該怎麼做?
作者: Meco    時間: 14-11-2016 10:46
Hoven 發表於 13-11-2016 23:56
Meco 謝謝你的回覆。如果是引擎積碳那應該怎麼做?

可到車房將整個供油系統清洗,亦可加汽油添加劑清洗,以下網頁有介紹。
補充如果火咀、汽油隔用久了也要更換

http://auto.big5.enorth.com.cn/system/2013/11/29/011492222.shtml
作者: Hoven    時間: 14-11-2016 16:53
Thanks Meco

歡迎光臨 寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club (https://forum.bmwfansclub.org/) Powered by Discuz! X3.2