設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6169|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

e90怠速轉數不穩

樓主
剛著車時, 出現了一次震動, 然後留意到, 停車時, 如P波, 轉數是大約700, 如N波, 轉數是650至750之間上下一直慢慢跳動。
2008年e90 / 320i
請問有冇師兄知道咩事? 謝謝。
回復

沙發
有冇用OBD Car Doctor check過code?
回復 支持 反對

板凳
是否冷、熱車也有此情況?有冇震?  轉數跳動大多數是引擎進氣系統問題,風隔,節氣門污漕,真空管,進氣岐管漏氣,PCV油氣分離筏,怠速馬達,MAF問題...........,去淘個幾舊水的簡易電腦scanner去 check code。但你講話"P"波無事就有啲奇,可能引擎腳問題。
回復 支持 反對

地板
唔知關唔關機油事, 換左車行介紹 bmw approved 99油就咁
回復 支持 反對

wai317e90 發表於 14-1-2017 15:55
唔知關唔關機油事, 換左車行介紹 bmw approved 99油就咁

噤大整蠱,BMW approved Longlife-98,只適合BMW舊款引擎,E90要用 Longlife-01,換油後即出現此情況,好大可能偈油問題,你先度吓偈油level,會不會過多,但最好換過曬的偈油油隔
回復 支持 反對

今日check左 obd2, no error
回復 支持 反對

機油level正常
回復 支持 反對

今日怠速不穩會死火 -_-”
回復 支持 反對

wai317e90 發表於 15-1-2017 01:18
今日怠速不穩會死火 -_-”

~~死火,無code,看來像漏真空,檢查PCV及喉管有冇破漏,或PCV閥內薄膜有損壞或卡住,試PCV閥內薄膜有冇問題,可熱車後著住引擎,打開偈油蓋,用個膠袋包住蓋口 (要用手夾實個袋,小心整個袋被吸入),如袋被吸入少許是正常,如果吸力很強,就表示PCV閥內薄膜卡住合不到,換咗個PCV閥就OK,但這個試不到漏真空。
回復 支持 反對

今日完全無事, 怠速650無不穩 -_-“ 換啱油再報告, 謝謝你
回復 支持 反對

BMW Long life 04 / $500
回復 支持 反對

突然正常返,即係唔关啲偈油事或漏真空事,因上述问题唔會突然正常返,可能供燃油問题,check check汽油泵及電油隔,之前是不是用到差不多用到油底時發生
回復 支持 反對

我很少用到著燈, 通常 1/4 就去入油。汔油泵, 電油隔, 怎樣check? -_- 師兄會唔會去下星期車聚
回復 支持 反對

換完油一直無事, 怠速無跳 -_-“
回復 支持 反對

wai317e90 發表於 19-1-2017 16:48
換完油一直無事, 怠速無跳 -_-“

希望真係攪掂,揸返一段時間再update吓!
回復 支持 反對

行左一輪, 由650轉, 上返750轉, 無不穩啦, 謝謝
回復 支持 反對

wai317e90 發表於 21-1-2017 15:48
行左一輪, 由650轉, 上返750轉, 無不穩啦, 謝謝

恭喜!恭喜!
回復 支持 反對