設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4511|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

E90 錶版壞了

樓主
上個月..個錶版只有升無跌... 速度直指260KM/H
曾經有跌返正常, 但上星期就唔再跌了...

自從十一月交架車去車房(第一次)去做全車保養換消耗品..
皮帶, 迫力油 & 皮.. 火咀..全車油...

之後羅車後兩星期就壞埋 點火系統

今次就再壞錶版..唯有去另一間車房.睇車書睇返來的...
.二手零件要成 $4500...加 人工1500
好地地架去做保養..點知就排住隊咁壞.
架車係真係到期要換零件...還是遇人不淑....好慘...!!好黑仔...

05年 E90 320
回復

推薦

那麼貴!為何不回BMW廠check下,唔一定要由BMW整,但至小清楚有甚麼要整。
我同意jacky兄的意見,你可以試下一些 ODBII 的scanners。淘寶有很多選擇 (ELM237).
不要做豬仔啦!
回復 支持 1 反對 0

沙發
回復 支持 反對

板凳
jacky 發表於 3-2-2015 21:25
試下同錶版做個 self test 先

http://e90.wikifoundry.com/page/BC+hidden+menus

大角咀間車房話.
我個摩打壞左...要成件換..佢搵到二手零件..
我乜都唔識..唯左乜都听佢講.. 一.一"
回復 支持 反對

地板
Mantang1981 發表於 4-2-2015 08:23
大角咀間車房話.
我個摩打壞左...要成件換..佢搵到二手零件..
我乜都唔識..唯左乜都听佢講.. 一.一" ...

有得自己試下錶版係唔係真係壞都唔試? 寧願俾人劏?
回復 支持 反對

如果係壞摩打我有喎
回復 支持 反對

琴日羅左車了....整左仲衰...支針走黎走去...
我唔收貨...車房老細話..佢買左件料返來..要我比料錢..$4500
佢話全新廠料錶版 $9500
我話..如果全新係 $9500 , 二手係4500 ,
我情願全新啦..

佢最後..話幫我訂全新...$9500 +人工$2500
我都唯有硬食啦..二手料要比 $1000

呢間野...好似完全幫我唔到...
我蝕左 $3000 乜都做唔到...
仲有無朋友幫到我呢??
回復 支持 反對

gary 發表於 4-2-2015 17:14
如果係壞摩打我有喎

個老闆話.....錶版野..
唔可以齋換零件..要成組換... 一.一"  我又中伏了
回復 支持 反對

E90 好似要CODE返個VIN落個新錶板先用到...
同埋我覺得佢買件二手野返黎唔得, 冇理由要車主硬食
回復 支持 反對

Mantang1981 發表於 5-2-2015 10:28
個老闆話.....錶版野..
唔可以齋換零件..要成組換... 一.一"  我又中伏了

不如話架車壞左冇得整要成架換...
回復 支持 反對

gary 發表於 5-2-2015 10:33
不如話架車壞左冇得整要成架換...

想問...我真係想問下...我可以點去訂個原廠錶版返來...
我想去第二度換...我真係唔多信佢...
回復 支持 反對

各位知道我可以去邊度訂個全新原廠錶版呢??

求救~~
回復 支持 反對