寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

標題: 05'E60 - 冷氣時有時冇 [打印本頁]

作者: bovibb    時間: 28-6-2016 10:17
標題: 05'E60 - 冷氣時有時冇
  各位師兄,小弟架E60冷氣時有時冇(有就凍死,冇就熱死),日日响度冰火二重奏.請問有冇師兄知道咩事嗎?謝謝!

作者: Mark    時間: 28-6-2016 22:30
塞沙樽?
作者: Meco    時間: 29-6-2016 13:10
冷氣風口出風是否正常?還是只是時凍時不凍,但出風正常? 如開"MAX"冷氣時也時凍時不凍,很大機會是冷氣壓縮機之電磁離合器壞掉或電磁離合器Relay壞。
作者: Meco    時間: 29-6-2016 23:38
Mark 發表於 28-6-2016 22:30
塞沙樽?

好像不是,沙樽有問題應全時間唔凍,不會時妤凍,時唔凍。同時E60冷氣好像無drying container。[attach]1030[/attach]

作者: bovibb    時間: 30-6-2016 16:16
Meco 發表於 29-6-2016 13:10
冷氣風口出風是否正常?還是只是時凍時不凍,但出風正常? 如開"MAX"冷氣時也時凍時不凍,很大機會是冷氣壓縮 ...

多謝師兄解答.
出風正常啊,只是時凍時不凍.
有時行行下唔凍,熄咗個冷氣制,只出風,十幾秒後再開番就好大機會有番冷氣.(如一路唔理佢,會一路都冇冷氣)
此情況於停車等候時發生次數最多.
作者: Meco    時間: 1-7-2016 19:19
bovibb 發表於 30-6-2016 16:16
多謝師兄解答.
出風正常啊,只是時凍時不凍.
有時行行下唔凍,熄咗個冷氣制,只出風,十幾秒後再開番就好大機 ...

想問下冷車開車時開冷氣是否正常,如果正常,到熱車後塞車時無冷氣,你check check開冷氣時水箱電子風扇是否有轉動
作者: bovibb    時間: 4-7-2016 13:52
Meco 發表於 1-7-2016 19:19
想問下冷車開車時開冷氣是否正常,如果正常,到熱車後塞車時無冷氣,你check check開冷氣時水箱電子風扇 ...

多謝各師兄回覆.
開車時多數正常.
我聽師兄意見,留意咗電子風扇運行情況.
當冷氣正常時,電子風扇會高速運行.
冷氣不正常時,電子風扇會低速運行.

作者: Meco    時間: 5-7-2016 17:47
bovibb 發表於 4-7-2016 13:52
多謝各師兄回覆.
開車時多數正常.
我聽師兄意見,留意咗電子風扇運行情況.

汽車冷氣時凍時不凍主要原因有
1) 汽車冷凝器散熱不良 (於車頭水箱前),電子風扇有問題
2)  冷氣壓縮機之離合器Relay壞
3)  冷氣壓縮機之電磁離合器壞
插插電腦看問題出於那裡

作者: Meco    時間: 6-7-2016 00:51
1) 汽車冷凝器散熱不良 (於車頭水箱前),大多數是電子風扇不能正常運行
2)  冷氣壓縮機之離合器Relay壞
3)  冷氣壓縮機之電磁離合器壞
插插電腦看問題出於那裡
作者: bovibb    時間: 7-7-2016 13:42
Meco 發表於 6-7-2016 00:51
1) 汽車冷凝器散熱不良 (於車頭水箱前),大多數是電子風扇不能正常運行
2)   ...

我問過車房,佢估2同3個機會大,但話要換要連冷氣泵一齊換.可信嗎?
作者: bovibb    時間: 7-7-2016 13:44
bovibb 發表於 7-7-2016 13:42
我問過車房,佢估2同3個機會大,但話要換要連冷氣泵一齊換.可信嗎?

要去其實去普通車房整定係專維修冷氣嘅車房整好呢?

作者: Mark    時間: 7-7-2016 21:11
bovibb 發表於 7-7-2016 13:44

建議邊間有得插電腦睇就幫襯邊間
作者: Meco    時間: 7-7-2016 23:47
bovibb 發表於 7-7-2016 13:44

其實去普通車房整都得,你試下換離合器Relay先,因很易更換及relay價錢平得多。如冷氣壓縮機之電磁離合器壞,其實都有得修理,但坊間車房都常會成個冷氣泵,因方便及省時。
作者: bovibb    時間: 25-7-2016 12:06
今天岩岩交車房檢查,等報告出再安排維修.謝謝師兄^^
作者: bovibb    時間: 30-7-2016 10:31
換咗冷氣泵,副廠料錢3000個大洋,貴唔貴?
另換頭逼力皮同碟一對,換完後起步時有點拖住野嘅感覺(好輕微),時否因為新皮碟開係?
請各師兄指教^^
作者: Meco    時間: 1-8-2016 15:38
如副廠淨料錢3000,好像貴了些?我之前之E60只換頭皮時無嘢,有次換頭皮連碟,也有輕微拖住感覺
作者: bovibb    時間: 2-8-2016 16:04
測試完發覺原來拖住嘅感覺係黎自冷氣,開著時有,熄咗就冇!
作者: Meco    時間: 2-8-2016 16:51
bovibb 發表於 2-8-2016 16:04
測試完發覺原來拖住嘅感覺係黎自冷氣,開著時有,熄咗就冇!

(´・_・`)
作者: bovibb    時間: 3-8-2016 09:23
(^^)!!!!!

歡迎光臨 寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club (https://forum.bmwfansclub.org/) Powered by Discuz! X3.2