寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

標題: [DIY] BMW X5 門把手環保膠溶解另類解決方法 [打印本頁]

作者: jester    時間: 27-7-2016 18:25
標題: [DIY] BMW X5 門把手環保膠溶解另類解決方法
各位好,

小弟架 BMW X5 門把手的環保膠溶左痴立立,車房話用藍威寶捽,亦見過有人話用橙油捽,但係只有一個把手救得返,其他兩隻已經溶得太厲害,越捽越溶....

無意中响淘寶見到有皮包把手,平平就訂左落黎試下。

收到後裡面材料包括:
1) 包把手牛皮 x 三塊
2) 針 x 4 支
3) 線 x 6 條
4) 膠剷 x 1 個

[attach]1069[/attach]
跟手一針一針聯上去...

[attach]1064[/attach]

佢塊皮已經有哂針洞,所以只要跟住聯就得。

[attach]1065[/attach]

最後用佢俾果個膠將多餘的皮收入邊

[attach]1066[/attach]

完成~!

[attach]1067[/attach]

唔近睇都好靚仔架~ 而且手感好好~

[attach]1068[/attach]

完成時間: 1小時15分鐘
提示: 搵個識用針線的人幫下手會好好多,因為要聯頭幾針真係有啲難度。哈哈~~

希望有人遇到同樣情況可以一試啦~

作者: ragel    時間: 28-7-2016 10:12
多謝師兄分享,我想信架架BM舊左都會有這環保膠溶解問題,不只門把手~ 我見有d人就買個新換,終極就拆出黎噴左佢一勞永逸,師兄的包都係一個選擇. 師兄1小時15分鐘就包3個把手定一個? Thx
作者: 8810    時間: 28-7-2016 14:38
good job 請問幾多年後會溶化
作者: Meco    時間: 28-7-2016 18:21
多謝分享
作者: Meco    時間: 29-7-2016 07:27
謝謝分享...................
作者: jester    時間: 29-7-2016 11:39
ragel 發表於 28-7-2016 10:12
多謝師兄分享,我想信架架BM舊左都會有這環保膠溶解問題,不只門把手~ 我見有d人就買個新換,終極就拆出黎噴左 ...

1 小時 15 分鐘係包哂全部 3 隻,不過最好搵個懂針線的人幫手,因為小弟第一次自己聯得都幾肉酸,好彩太太幫手教我先聯得靚~~ 哈哈~~
作者: jester    時間: 29-7-2016 11:41
8810 發表於 28-7-2016 14:38
good job 請問幾多年後會溶化

我果架係 2007 年車,我估 5 - 10 年卦...... (自己亂估) ,我估主要睇您平時架車泊露天定室內。
作者: 8810    時間: 29-7-2016 12:34
明白了Thanks
作者: ysl99    時間: 29-7-2016 16:11
其實買番黎換左去都好平好快! 我係華x 買都係大約2百幾一隻 唔係好記得差不多價錢
作者: cky    時間: 3-8-2016 19:59
連得好靚呀樓主,我公司在大陸架X5,日日露天泊三年炸,成個手柄溶晒,每次開門自已都唔想摸,環保喇,根本唔合理
作者: mann48    時間: 8-8-2016 11:58
我部08年X5手柄都溶了, 請問淘寶有無杏色皮買呢? 請多指教.
作者: rf2002    時間: 9-8-2016 16:54
Thanks for sharing
作者: M3118    時間: 31-8-2016 17:18
手柄溶膠有幾個方法整。1.好似上面師兄面。2.出去某大零件鋪買隻新手柄换。3.外面有公司專門做膠件修復
作者: CHIROKUN    時間: 19-10-2017 12:18
多謝師兄分享,可否介紹相關網店link
作者: M3118    時間: 31-8-2018 14:53
直上淘宝啦,换都只係5分鍾一隻。

歡迎光臨 寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club (https://forum.bmwfansclub.org/) Powered by Discuz! X3.2