寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

標題: 2009 X5 3.0i [打印本頁]

作者: alxwong    時間: 16-10-2016 09:38
標題: 2009 X5 3.0i
各位ching, 小弟打算買入2009年X5 但聽聞波箱超過10萬公里就好多問題 是否屬實?另外試車時堂軚好實 要比較用力扭 同我以前揸開其他牌子歐洲車有啲唔同 請問是否正常?多謝指教
作者: Mark    時間: 16-10-2016 15:54
Not recommend
http://www.edmunds.com/bmw/x5/20 ... 672900780164644864/
作者: Meco    時間: 17-10-2016 01:09
09 X5 E70 用 GA6HP19Z 6速波箱,與E60一樣,好多E60 行咗超過10萬公里仍健在,睇吓點揸。另外軚好實問題,E70 軚係 Active steering,跟速度自動調整軚輕重,試吓停定摟吓軚重唔重
作者: garyleung07    時間: 23-10-2016 00:18
我架08年E70行咗77000Km.  除咗正常老化gasket, sealing, bushing及損耗件外, 仲壞過water pump(可能要拖車), junction box(鎖唔到車門)....呢兩件大約$2500.  其實同架E46要維修嘅嘢都差不多...只係樣樣貴少少.  最貴車呔... 後轆20"315 要$3K幾一條.  不過揸咁大架車保養貴D就預咗啦.
作者: garyleung07    時間: 23-10-2016 00:27
alxwong...你覺得軚重..我都覺得比3系重DD...一貫BMW 軚感setting...如果你覺得架試車有問題..試下扭盡左又扭盡右,睇下個軚pump有無震同響?
作者: garyleung07    時間: 23-10-2016 00:38
E70 vs E46
作者: garyleung07    時間: 23-10-2016 21:42
BTW, 寶馬引擎同波箱十幾萬公里唔應該有问題....有信得過嘅車房做足保養計...小弟架325新車到现在已行咗16萬km... 我預計20萬km有機會要換torque convertor.  X5車重, 可能會早D

歡迎光臨 寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club (https://forum.bmwfansclub.org/) Powered by Discuz! X3.2