寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

標題: 求指教換避震 [打印本頁]

作者: 亞力山大帝    時間: 19-6-2017 22:37
標題: 求指教換避震
剛接手一部05年E46 325ci,師博幫我check車時話四支避震都老化,應該係架車落地後都未換過,請問換晒四支大概要幾錢?(副廠野得啦,十幾年車都費時用正廠)
作者: 亞力山大帝    時間: 19-6-2017 22:42
補充多樣,想換埋偈油、波箱油同水箱水,連同換避震,總共大約幾錢先正常價?謝謝!
作者: Satellite    時間: 20-6-2017 22:40
副廠野當然得,好多師兄新車一出就換,價錢睇質素,例如Bilstein或KW,$5000~$18000
偈油同水箱水約$1000,波箱油$1500up
作者: garyleung07    時間: 21-6-2017 00:17
你部車用乜嘢彈弓? Sport? M package?  要配喎。
作者: 亞力山大帝    時間: 21-6-2017 15:57
我都唔知咩彈弓,應該仲係原廠無換過
作者: 亞力山大帝    時間: 21-6-2017 15:58
另外,想問,部原裝車機著唔到,按咩掣都無反應,只係一直係時間度,可以點搞?
作者: garyleung07    時間: 21-6-2017 23:41
試下扭盡軚,睇下影唔影條避震個型號。
作者: garyleung07    時間: 22-6-2017 00:23
http://web1.carparts-cat.com/default.aspx?34=0,100011,100121&240=0&32=15449&230=29&1271=48&1272=d6a2fe05-e3c6-4195-b73b-558d31a1b44e&1273=1&10=7C400E4C6CCB4AC3AC435231A710C257018004&14=4&12=130
作者: garyleung07    時間: 22-6-2017 00:28
325ci 原廠應該用sport suspension.  所以可以考慮换bilstein B8。
作者: garyleung07    時間: 22-6-2017 00:40
度下輪圈底至沙板邊高度都可以估計到安用彈弓setting.  咁多年老化,應該會比新車時再低少少

歡迎光臨 寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club (https://forum.bmwfansclub.org/) Powered by Discuz! X3.2