寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

標題: E90呔問題 [打印本頁]

作者: naco    時間: 12-7-2017 16:48
標題: E90呔問題
頭呔1對係12年既,車房話硬化同埋好嘈,想問下乜野年份前唔好買(2手),在網上見到有隻Nexen既韓國呔215,45,17全新都係650,各位師兄有乜評價
作者: kkbut18    時間: 12-7-2017 21:12
師兄,我都係用緊nexen su01,行車時幾靜,經濟實惠,值得一試!
作者: naco    時間: 12-7-2017 21:49
Thanks a lot
作者: naco    時間: 14-7-2017 15:02
想問下如果新3系F30既原裝2255017装落E90得唔得呢?
作者: Meco    時間: 14-7-2017 17:16
naco 發表於 14-7-2017 15:02
想問下如果新3系F30既原裝2255017装落E90得唔得呢?

呔和鈴都唔係好啱
[attach]1475[/attach]

作者: naco    時間: 14-7-2017 17:57
Thanks a lot
作者: naco    時間: 19-7-2017 17:48
如果係原装F30,size係7.5 x17 ET37, style 413啱唔啱呢?
作者: Mark    時間: 19-7-2017 21:47
naco 發表於 19-7-2017 17:48
如果係原装F30,size係7.5 x17 ET37, style 413啱唔啱呢?

鈴啱,不過要留意原裝F30呔大過E90 3.8%
作者: naco    時間: 20-7-2017 11:19
請問大過3.8% 有乜野影响呢?
作者: Meco    時間: 20-7-2017 11:52
naco 發表於 19-7-2017 17:48

ET值不同會使轉向變得困難且使轉向機負荷加重,造成方向機連的變形,亦有機會遇到胎環內側碰到懸吊機的問題,但style 413  ET值與E90之鈴ET值相差不太遠應該可以,但要注意F30鈴螺絲用M14x1.25,E90用 M12x1.5
[attach]1482[/attach]

作者: naco    時間: 20-7-2017 12:08
係唔係要叫呔铺換哂四條鈴既螺絲?
作者: Meco    時間: 20-7-2017 23:38
naco 發表於 20-7-2017 12:08
係唔係要叫呔铺換哂四條鈴既螺絲?

鈴螺絲唔好換,因E90裝鈴位之螺絲尺碼是M12 x 1.5,如你轉了F30之鈴螺絲 M14 x 1.25 (直徑粗2mm)是鈕不入,用返E90之鈴螺絲試裝F30之鈴,裝好後試是否穩固
作者: naco    時間: 21-7-2017 11:38
thanks a lot

歡迎光臨 寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club (https://forum.bmwfansclub.org/) Powered by Discuz! X3.2