寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

標題: ecu remap [打印本頁]

作者: hongcar258    時間: 6-8-2017 15:05
標題: ecu remap
請問bmw316i,原装136hp,改寫ecu後220hp,可唔可以?需要升級其他零件麻?多謝各C兄指教
作者: Satellite    時間: 6-8-2017 18:14
Brake>>冬菇(intake)>>intercooler>>....留比其他達人發言
作者: Meco    時間: 6-8-2017 22:21
雖然tubro車改chips增益幅度可大些,但316i用1600cc N13B16引擎,冇乜可能由136HP改到220HP,改chips, 加返熱交換器,將2"排氣系統加大至2.5",也可加到170HP

作者: hongcar258    時間: 7-8-2017 11:39
我巳經加左外掛電腦至170hp,力度有小小改善,不過唔明顯。我在fb看到D改車公司可以改寫N13引擎去到220hp,不過鑵頭程式,怕唔怕傷車,望各c兄指教小弟。
作者: Meco    時間: 7-8-2017 14:20
hongcar258 發表於 7-8-2017 11:39
我巳經加左外掛電腦至170hp,力度有小小改善,不過唔明顯。我在fb看到D改車公司可以改寫N13引擎去到220hp, ...

只改chips可將 N13B16U0 引擎由136hp加到220hp?有冇可能呢?N13 1600cc 4盤,活塞只有77mm,真的可以榨出220hp?我不太相信。同時你現在改只改chips,冇加heat exchanger 減油溫及加大exhaust system,也不會出到170hp
[attach]1500[/attach]

作者: hongcar258    時間: 7-8-2017 16:53
外掛電腦我都知應該冇,有馬力增長,不過唔太明顯,所以先考慮改ecu
作者: Meco    時間: 8-8-2017 00:03
一個是用firmware寫入ECU改變指令,一個是用chips連接EC改變指令,大致上是一樣,但firmware寫入ECU 有風險,技術設備不夠隨時令ECU不能正常工作,除了改ECU外,亦要考慮加大馬力後,機油散熱,排氣等是否能應付......

歡迎光臨 寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club (https://forum.bmwfansclub.org/) Powered by Discuz! X3.2