寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

標題: N13引擎進氣管裂開一問? [打印本頁]

作者: hongcar258    時間: 9-8-2017 23:46
標題: N13引擎進氣管裂開一問?
N13通病呀,4万公里已經裂開了,我用牛皮膠纸包住,近日已經裂開得好嚴重,可能要換。請教各C兄介紹用什麼牌子嘅intake呀?
作者: gary1661    時間: 10-8-2017 12:31
ftp
作者: Meco    時間: 10-8-2017 16:32
邊條喉?[attach]1514[/attach]

噤化學........40K公里就爆裂?是N13通病???

作者: hongcar258    時間: 11-8-2017 13:38
6号,連接turbo嗰條喉裂開☹️
作者: hongcar258    時間: 11-8-2017 13:39
7号才是
作者: htchim    時間: 11-8-2017 20:38
好似話就算換翻原廠喉都係遲早再爆,不如索性換條鋼喉好過
作者: hongcar258    時間: 11-8-2017 21:12
好邊度買,C兄,自己换得唔得,換完駛唔駛插電腦?
作者: Meco    時間: 23-8-2017 12:21
hongcar258 發表於 11-8-2017 21:12
好邊度買,C兄,自己换得唔得,換完駛唔駛插電腦?

你部是否F20? 用返原廠,不會這麼易爆,F20, 30,35都是用同一條喉,都很少聽爆喉。DIY換不難,拆前後喉箍,及曲軸箱通風喉 (按下拉出),不用插電腦。 Part no.13717597586

[attach]1530[/attach]

作者: hongcar258    時間: 23-8-2017 15:42
换左啦,車房换,$950全包,thanksC兄

歡迎光臨 寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club (https://forum.bmwfansclub.org/) Powered by Discuz! X3.2