寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

標題: 偈油一問 [打印本頁]

作者: hcyui    時間: 19-10-2017 21:51
標題: 偈油一問
想請教各位師兄, 09年325i 用那種度数偈油較好及多少升。謝謝
作者: bruce    時間: 20-10-2017 07:54
我10年323i用5w-40、6.5升。
作者: hcyui    時間: 20-10-2017 08:09
Thanks。323同325偈是否一樣,有無邊隻牌子好D
作者: Meco    時間: 20-10-2017 11:28
hcyui 發表於 20-10-2017 08:09
Thanks。323同325偈是否一樣,有無邊隻牌子好D

偈油用有BMW認證LL-01 5W/40 之甚麼牌子也可以

[attach]1583[/attach]
323i引擎

[attach]1583[/attach]
325i引擎

作者: hcyui    時間: 24-10-2017 23:15
唔該晒師兄
作者: eason2005    時間: 25-10-2017 10:07
各位師兄好, 想問下10年 535i GT 大約幾多公里應該要換偈油?同埋用YACCO 5W40 VX1000LL 好唔好?
作者: Meco    時間: 25-10-2017 11:15
eason2005 發表於 25-10-2017 10:07
各位師兄好, 想問下10年 535i GT 大約幾多公里應該要換偈油?同埋用YACCO 5W40 VX1000LL 好唔好? ...

OK喇,法國名牌,又不太貴,有LL-01認證。Manual 話10KM/6個月換,但turbo車換密啲好啲,7000KM換,我就5000KM換
作者: eason2005    時間: 25-10-2017 11:34
Thanks 師兄 會唔會有邊間車房推薦一下?

歡迎光臨 寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club (https://forum.bmwfansclub.org/) Powered by Discuz! X3.2