寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

標題: 偈油問題 [打印本頁]

作者: eddylau1029    時間: 20-2-2018 10:43
標題: 偈油問題
想問1500公里前換左偈油同格,行左1500泊車前著過偈油燈應該入番幾多L偈油?定等佢行車時著先入?
作者: Mark    時間: 20-2-2018 22:21
簡單就直接加一公升偈油,亦可以熱車後(開車約10公里)量度現存油量,加到接近max就算。
作者: eddylau1029    時間: 21-2-2018 02:55
尋晚泊好車check一check就顯示咁多,應該加幾多升?
作者: Stussy18    時間: 21-2-2018 16:43
我通常先加0.5升
作者: Stussy18    時間: 21-2-2018 16:43
著車行一陣之後再加多0.5升
作者: Meco    時間: 22-2-2018 06:12
eddylau1029 發表於 21-2-2018 02:55
尋晚泊好車check一check就顯示咁多,應該加幾多升?

顯示了........+1l 加1L,行了1500km就著warning燈都嚴重,check吓邊度漏偈油,或是sensor問題

作者: eddylau1029    時間: 22-2-2018 14:28
Meco 發表於 22-2-2018 06:12
顯示了........+1l 加1L,行了1500km就著warning燈都嚴重,check吓邊度漏偈油,或是sensor問題
...

我眼見又無漏油情況,開車頭睇個底好乾淨無油積之類
作者: Meco    時間: 23-2-2018 21:44
eddylau1029 發表於 22-2-2018 14:28
我眼見又無漏油情況,開車頭睇個底好乾淨無油積之類

無漏油,多唔多煙出?確認係唔係真係唔夠偈油,定係level sensor壞咗,篤吓電腦睇吓有無code
作者: eddylau1029    時間: 24-2-2018 10:04
Meco 發表於 23-2-2018 21:44
無漏油,多唔多煙出?確認係唔係真係唔夠偈油,定係level sensor壞咗,篤吓電腦睇吓有無code ...

之前換完油check左系顯示max,系近日停車有出燈之後再check就叫+1L
作者: Meco    時間: 26-2-2018 11:46
依家電腦顯示LEVEL,無得用偈油尺check真麻煩,都晤知係唔係真係唔夠油,定係sensor壞,試吓加返1L睇吓是否到Max,到下次换油時check 吓level到幾多,再睇吓放出之油有幾多升

歡迎光臨 寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club (https://forum.bmwfansclub.org/) Powered by Discuz! X3.2