寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

標題: 2012年 F20 118i drivetrain [打印本頁]

作者: Danielcoolho    時間: 26-10-2018 11:17
標題: 2012年 F20 118i drivetrain
每日凍車著車,行一陣基本上都出 drivetrain warning. 如果熄咗車再著返, 眼燈就熄, 但係架車熄咗咗超3個鐘後再著返, drivetrain眼燈又會再著返, 攞去車房睇 ,又睇唔出啲咩嘢。 估計有咩問題令到drivetrain眼燈成日著?

作者: Meco    時間: 26-10-2018 14:29
是不是踩唔到高轉,如果係大機會是點火有問題,可能其中一支點火線圈將會燒,有時出現misfire現像
作者: Danielcoolho    時間: 26-10-2018 15:54
燈著咗之後, 照踩到高轉不過好似冇咗turbo, 熄咗車再著返, 就冇問題
作者: Meco    時間: 26-10-2018 22:43
Danielcoolho 發表於 26-10-2018 15:54
燈著咗之後, 照踩到高轉不過好似冇咗turbo, 熄咗車再著返, 就冇問題

如果引擎動力冇流失又着燈,有師兄表示試過電池打柴前亦出現過這著燈情況,而你在冷車剛著車或停了幾個鐘後著車就着燈,都有啲像,你的電池用了多久?check check舊電是否到期,或插腦睇吓電池有冇曾跌到低過55%儲電量,有就換咗佢

[attach]1820[/attach]

作者: Danielcoolho    時間: 29-10-2018 10:42
開頭我都以為係電問題, 之後我就換咗嚿新電, 問題依然存在
作者: Danielcoolho    時間: 29-10-2018 11:09
開頭我都以為係電問題,之後我就換咗嚿新電, 問題依然存在
作者: Meco    時間: 30-10-2018 20:28
Danielcoolho 發表於 29-10-2018 11:09
開頭我都以為係電問題,之後我就換咗嚿新電, 問題依然存在

要篤吓腦睇吓出乜code

歡迎光臨 寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club (https://forum.bmwfansclub.org/) Powered by Discuz! X3.2