寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

標題: 新手上路, 325i 06年,0養車知識 [打印本頁]

作者: Iccy    時間: 11-5-2016 16:48
標題: 新手上路, 325i 06年,0養車知識
上網睇過d 人會
1. 每10000km換偈油
2. 每10000km換頭其他油水
3. 每次出車到工作溫度前必唔過2000 rpm
4. 熄車前5分鐘定必熄冷氣
5. 長泊室內場
6. 每次出車後會抹乾淨架車, 再用臘水埋尾
7. 如果預計到會幾日唔用車就會用套笠住架車
8. 每週幫車內籠吸塵及打軚氣及檢查油水
9. 每月自己幫車打臘
10. 定期高轉
11. 定期四輪定位

作者: Mark    時間: 11-5-2016 21:27
師兄真係好錫車! 不過真係要好有心机同恆心
我都分享吓,自已就咁樣保養架車:
1. 每7000km換偈油+油格
2. 每30000km檢查其他油水
3. 每次出車到工作溫度前必唔過3000 rpm
4. 盡量熄車前5分鐘熄冷氣
5. 返工泊室外,冇得揀,收工室內
6. 落雨用車後返到室內停車場如果唔趕時間會抹乾淨架車。
7. 除咗夏天泊室外會用套笠住架車,其它時間唔會
8. 每月幫車內籠吸塵,用TPMS check 軚氣
9. 每月自己幫車打臘,但只用洗車臘水
10. 最少每星期一次高轉大概一兩分鐘,其實都唔知有冇用
11. 從未做定期四輪定位

作者: bovibb    時間: 13-5-2016 11:56
我都分享吓 X 2,自已就咁樣保養架車:
1. 每約7000km換偈油+油格
2. 每半年檢查其他油水,換冷氣隔.
3. 每次出車著車後必等到回落到正常轉速才開車,到工作溫度前必唔過3000 rpm
4. 盡量熄車前2分鐘熄冷氣
5. 返工泊室內,收工室內外,冇得揀
6. 落雨用車後返到室內停車場如果唔趕時間會用乾淨水沖身,再抹乾淨架車。
7. 除咗洗完車後會用套笠住架車,其它時間唔會(因為車上灰塵會被個車套整花部車)
8. 每星期幫車內籠吸塵 (加皮座保養),用TPMS check 軚氣
9. 每月自己幫車做鍍膜維護,引擎室清潔.
10. 最少每兩星期一次高轉大概一分鐘,其實都唔知有冇用x2
11. 每次換避振機時才做一次四輪定位
12. 每星期幫全車膠邊上保護液
最後切記:千萬不要比每月幾舊水車場阿大叔/阿姐抺車!(見過好多例子,成架車花哂)
作者: bovibb    時間: 13-5-2016 11:58
bovibb 發表於 13-5-2016 11:56
我都分享吓 X 2,自已就咁樣保養架車:
1. 每約7000km換偈油+油 ...

5. 返工泊室內,收工室外,冇得揀
作者: billyvong    時間: 13-5-2016 14:14
師兄好錫抵讚,我每年驗車才換油,
作者: Iccy    時間: 13-5-2016 22:34
多謝大家分享
作者: garyleung07    時間: 17-5-2016 23:33
13. 超慢過減速膞  14. 有乜怪聲同震動就check車, 一定有嘢到期  
作者: garyleung07    時間: 17-5-2016 23:38
15. 内外有乜花凹即整或换新件(小弟有D完美主義....)
作者: garyleung07    時間: 18-5-2016 00:20
11. 每次換避振機時才做一次四輪定位(部車行咗14年, 换咗兩次避震機, 舊年第一次做四輪定位, check完report話同新車出廠時一樣, 吹脹)
作者: Iccy    時間: 15-6-2016 09:55
好多大大reply,  感謝

歡迎光臨 寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club (https://forum.bmwfansclub.org/) Powered by Discuz! X3.2