設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10760|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

05'E60 - 冷氣時有時冇

樓主
  各位師兄,小弟架E60冷氣時有時冇(有就凍死,冇就熱死),日日响度冰火二重奏.請問有冇師兄知道咩事嗎?謝謝!

回復

推薦
bovibb 發表於 4-7-2016 13:52
多謝各師兄回覆.
開車時多數正常.
我聽師兄意見,留意咗電子風扇運行情況.

汽車冷氣時凍時不凍主要原因有
1) 汽車冷凝器散熱不良 (於車頭水箱前),電子風扇有問題
2)  冷氣壓縮機之離合器Relay壞
3)  冷氣壓縮機之電磁離合器壞
插插電腦看問題出於那裡

回復 支持 1 反對 0

推薦
冷氣風口出風是否正常?還是只是時凍時不凍,但出風正常? 如開"MAX"冷氣時也時凍時不凍,很大機會是冷氣壓縮機之電磁離合器壞掉或電磁離合器Relay壞。
回復 支持 1 反對 0

地板

好像不是,沙樽有問題應全時間唔凍,不會時妤凍,時唔凍。同時E60冷氣好像無drying container。
回復 支持 反對

Meco 發表於 29-6-2016 13:10
冷氣風口出風是否正常?還是只是時凍時不凍,但出風正常? 如開"MAX"冷氣時也時凍時不凍,很大機會是冷氣壓縮 ...

多謝師兄解答.
出風正常啊,只是時凍時不凍.
有時行行下唔凍,熄咗個冷氣制,只出風,十幾秒後再開番就好大機會有番冷氣.(如一路唔理佢,會一路都冇冷氣)
此情況於停車等候時發生次數最多.
回復 支持 反對

bovibb 發表於 30-6-2016 16:16
多謝師兄解答.
出風正常啊,只是時凍時不凍.
有時行行下唔凍,熄咗個冷氣制,只出風,十幾秒後再開番就好大機 ...

想問下冷車開車時開冷氣是否正常,如果正常,到熱車後塞車時無冷氣,你check check開冷氣時水箱電子風扇是否有轉動
回復 支持 反對

Meco 發表於 1-7-2016 19:19
想問下冷車開車時開冷氣是否正常,如果正常,到熱車後塞車時無冷氣,你check check開冷氣時水箱電子風扇 ...

多謝各師兄回覆.
開車時多數正常.
我聽師兄意見,留意咗電子風扇運行情況.
當冷氣正常時,電子風扇會高速運行.
冷氣不正常時,電子風扇會低速運行.
回復 支持 反對

1) 汽車冷凝器散熱不良 (於車頭水箱前),大多數是電子風扇不能正常運行
2)  冷氣壓縮機之離合器Relay壞
3)  冷氣壓縮機之電磁離合器壞
插插電腦看問題出於那裡
回復 支持 反對

Meco 發表於 6-7-2016 00:51
1) 汽車冷凝器散熱不良 (於車頭水箱前),大多數是電子風扇不能正常運行
2)   ...

我問過車房,佢估2同3個機會大,但話要換要連冷氣泵一齊換.可信嗎?
回復 支持 反對

bovibb 發表於 7-7-2016 13:42
我問過車房,佢估2同3個機會大,但話要換要連冷氣泵一齊換.可信嗎?

要去其實去普通車房整定係專維修冷氣嘅車房整好呢?
回復 支持 反對

bovibb 發表於 7-7-2016 13:44

建議邊間有得插電腦睇就幫襯邊間
回復 支持 反對

bovibb 發表於 7-7-2016 13:44

其實去普通車房整都得,你試下換離合器Relay先,因很易更換及relay價錢平得多。如冷氣壓縮機之電磁離合器壞,其實都有得修理,但坊間車房都常會成個冷氣泵,因方便及省時。
回復 支持 反對

今天岩岩交車房檢查,等報告出再安排維修.謝謝師兄^^
回復 支持 反對

換咗冷氣泵,副廠料錢3000個大洋,貴唔貴?
另換頭逼力皮同碟一對,換完後起步時有點拖住野嘅感覺(好輕微),時否因為新皮碟開係?
請各師兄指教^^
回復 支持 反對

如副廠淨料錢3000,好像貴了些?我之前之E60只換頭皮時無嘢,有次換頭皮連碟,也有輕微拖住感覺
回復 支持 反對

測試完發覺原來拖住嘅感覺係黎自冷氣,開著時有,熄咗就冇!
回復 支持 反對

bovibb 發表於 2-8-2016 16:04
測試完發覺原來拖住嘅感覺係黎自冷氣,開著時有,熄咗就冇!

(´・_・`)
回復 支持 反對