設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6580|回復: 5

E46過熱

咁多位c兄330ci過熱,可以著車,但水溫表都係過熱?有無c兄救命!
回復

通常有幾個原因,小問題就是水喉、水泵,大問題就要問專業人士
回復 支持 反對

自己可先check吓水箱水夠唔夠,風扇有冇行
回復 支持 反對

水循環多個部件,個個都可以壞,樓主唔講清楚無人在網上幫到你。

水泵,根本如果水泵壞,乜都唔流動一熱左車保証你升溫到死火,但E46水泵比其他水循環零件好,一般不是水泵壞。
風扇,壞左無風扇,慢車或停長紅綠燈就水滾,架車行得快,唔會水滾
水膽,水膽積著唔開,行幾快都無用,行得愈快,水滾得更快
水箱蓋壞,可以慢漏水氣,導致水滾,即是唔夠水(寶馬的笨設計),一滾就副水箱已經可能爛左。
水喉漏,BMW水喉設計,你無搞過佢,佢一般會有生鏽水積積著,愈唔搞愈唔會漏水,根本唔會漏水,除非你拆過唔換新。

上面我講是我DIY換E46水膽經驗,我架是積死水膽長開,長時間才到工作溫度,所以我要換水膽,但拆得水膽,拆喉,就問題黎,裝裝拆拆,成個系統的野都搞,成人要入水,拆得那個爛膠水箱蓋多,搞到水箱蓋個膠圈無左能力,漏氣,即是水箱蓋爛埋唔知,導致副水箱無水整爆埋副水箱,水溫錶無高溫,但車頭都出煙喇,我都唔行,拖車回家。咁換左膠副水箱,以為OK,再多看個水箱蓋才知佢兩個o-ring謝晒,要換埋水箱蓋,我對於BMW E46的水系統熟悉過乜,當時剛過年年三十晚,零件鋪休息七日,我只是要一個水箱蓋都買唔到,幾可憐。
拿香港BMW初四開工原廠需件部賣水箱蓋一個要635元,我等到德國零件初八開工,買翻個是95元。

現在當然已換水箱蓋,現在架車乜事都無。已整好

1.總結2002 E46成日低水溫,一定是壞水膽, 咁買料換水膽,過程要拆水喉,放水換水,舊水喉裝拆都無漏水。
2.但放水換水,就裝拆水箱蓋多次,水箱蓋的兩條膠 seal就就壞
3.膠seal壞,慢漏水氣,車內儀表仍然正常
4.行車時看到車頭有水氣,是膠副水箱無水,已爆膠副水箱,於是拖車回家
5. 在自已家看到副水箱爆左,於是去德國零件買新,四佰幾唔貴。
6.安裝好,才突然發覺個水箱蓋壞的呀.......亞媽....除夕夜6點
7.過年無車用,等到初四問BMW,水箱蓋要635元,唔買,等到初八,在德國買95元,換好,一切OK

這個DIY是我絕對的教訓,從無咁慘。
回復 支持 反對

後記,2002年E46壞水膽唔奇,仲係第一次壞,我有齊自已架車維修記錄和單據,2010車房換過新水箱,
今次自已DIY換水膽,但水箱蓋無留意,搞到一獲粥,奉勸各位舊車換埋水箱蓋,外國網站話十年好換,95元就換到,唔好慳。
回復 支持 反對

請問有冇指定型號水箱水
回復 支持 反對