設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7806|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

[DIY] BMW X5 門把手環保膠溶解另類解決方法

樓主
各位好,

小弟架 BMW X5 門把手的環保膠溶左痴立立,車房話用藍威寶捽,亦見過有人話用橙油捽,但係只有一個把手救得返,其他兩隻已經溶得太厲害,越捽越溶....

無意中响淘寶見到有皮包把手,平平就訂左落黎試下。

收到後裡面材料包括:
1) 包把手牛皮 x 三塊
2) 針 x 4 支
3) 線 x 6 條
4) 膠剷 x 1 個

回復

沙發
多謝師兄分享,我想信架架BM舊左都會有這環保膠溶解問題,不只門把手~ 我見有d人就買個新換,終極就拆出黎噴左佢一勞永逸,師兄的包都係一個選擇. 師兄1小時15分鐘就包3個把手定一個? Thx
回復 支持 反對

板凳
good job 請問幾多年後會溶化
回復 支持 反對

ragel 發表於 28-7-2016 10:12
多謝師兄分享,我想信架架BM舊左都會有這環保膠溶解問題,不只門把手~ 我見有d人就買個新換,終極就拆出黎噴左 ...

1 小時 15 分鐘係包哂全部 3 隻,不過最好搵個懂針線的人幫手,因為小弟第一次自己聯得都幾肉酸,好彩太太幫手教我先聯得靚~~ 哈哈~~
回復 支持 反對

8810 發表於 28-7-2016 14:38
good job 請問幾多年後會溶化

我果架係 2007 年車,我估 5 - 10 年卦...... (自己亂估) ,我估主要睇您平時架車泊露天定室內。
回復 支持 反對

明白了Thanks
回復 支持 反對

其實買番黎換左去都好平好快! 我係華x 買都係大約2百幾一隻 唔係好記得差不多價錢
回復 支持 反對

連得好靚呀樓主,我公司在大陸架X5,日日露天泊三年炸,成個手柄溶晒,每次開門自已都唔想摸,環保喇,根本唔合理
回復 支持 反對

我部08年X5手柄都溶了, 請問淘寶有無杏色皮買呢? 請多指教.
回復 支持 反對

Thanks for sharing
回復 支持 反對

手柄溶膠有幾個方法整。1.好似上面師兄面。2.出去某大零件鋪買隻新手柄换。3.外面有公司專門做膠件修復
回復 支持 反對

多謝師兄分享,可否介紹相關網店link
回復 支持 反對

直上淘宝啦,换都只係5分鍾一隻。
回復 支持 反對