設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2400|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

E90四輪定位

樓主
本人部06年E90 330i 一年前換咗套18吋台仔鈴,但之後發覺行車時走左。搵過兩間車房做四輪定位但問題都係冇改善跟之前情況一樣!請問各位C Hing有冇好的四輪定位車房介紹?其實是否沒有改善的方法?
回復

沙發
做完四輪定位車房有冇比report你睇?
回復 支持 反對

板凳
做完之後佢地冇俾過report我呀!
回復 支持 反對

地板
你情况未必係四輪定位做得唔好,要睇report至知!
回復 支持 反對

在未換套18吋台鈴時,有冇這情況,如冇,就是鈴的問題。你的鈴是否合E90 18"鈴之標準,8J  ET值 34;或 8.5J  ET值 37??
回復 支持 反對

其實因為香港的路面是輕微向左斜的,這樣可方便排水,所以如果定位做得很直的話車會有少少向左跑。但如果數據無錯的話可以試下check下底擔有冇鬆?如果有做定位也沒有用,呔鈴換大左會令這些鬆的感覺更明顯,如果底擔無事就試下將呔鈴左右對調,看看問題會否改變
回復 支持 反對

呔鈴未換之前部車是沒有問題的。或者我可以嘗試一下michael的建議,將呔鈴左右對調。看看效果如何!謝謝你們各位的寶貴意見,你們真的很熱心,萬分感謝!
回復 支持 反對

Meco 發表於 7-8-2016 13:09
在未換套18吋台鈴時,有冇這情況,如冇,就是鈴的問題。你的鈴是否合E90 18"鈴之標準,8J  ET值 34;或 8.5 ...

在未換套台仔鈴之前部車基本上沒有搶呔的情況。至於meco兄你所說的數值小弟並沒有準確的數句在手。
回復 支持 反對