設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 15415|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

變速箱有故障問題

樓主
小弟部X5忽然彈了句"變速箱有故障", 我攞去車房篤電腦, 車房又話無問題. 但我有點擔心, 是否須要拎去BMW廠CHECK 一CHECK呢? 希望師兄指教.

回復

推薦
星期六晚可出來吹吓水喎
回復 支持 1 反對 0

板凳
警告燈是否著了一著就熄了再冇著,如果是就不用擔心,呢個情況發生於長命斜踏住腳制長時間慢速,電腦計算波檔速度有錯誤,咪出現呢個警告燈,之後速度回復正常,警告燈會熄滅,車房用過電腦check過冇code就不用膽心
回復 支持 反對

地板

你架幾多年車同行咗幾多公里,超過五萬可考慮換波箱油(唔係偈油),順便睇吓有冇漏
回復 支持 反對

我部車也有出現這現象,去車check.也無事,過了半年也冇出現象,如果頻物,行車無力,就是波箱有問題
回復 支持 反對

多謝各位師兄指教. 我部係08年車, 行左7萬幾公里, 剛剛換左波箱油, 未換油前無彈呢句字, 換後揸左一日就彈呢句WARMING 啦.
部車彈左呢句字後, 只係覺得一起步時好似反應慢一點, 之後就一切正常. 如果熄匙再開車, 又無乜問題, 因為擔心, 所以來請教一下.
回復 支持 反對

你現像就好似我剛買部E46,揸左3年都無事,就是走去換波相油,就出事了,在公路突然冇動力,好彩停車再開冇事,去左車整,
回復 支持 反對

是不是平常行駛平路也會彈出warning燈?如平常行也會彈出,那就有些問題,換波箱油時有冇換埋波箱個filter及油墊,有冇漏或波箱油不足?
回復 支持 反對

我已換埋FILTER及油墊了. 行平路又無彈WARNING字, 上斜比大油就彈. 想返BMW廠CHECK, 但又怕貴. 真煩惱.
回復 支持 反對

會唔會波箱油問題,我試過手波換完油,1、2波唔暢順。之後換回原廠波箱油,問題解決了。
回復 支持 反對

mann48 發表於 31-8-2016 09:47
多謝各位師兄指教. 我部係08年車, 行左7萬幾公里, 剛剛換左波箱油, 未換油前無彈呢句字, 換後揸左一日就彈 ...

我有少少懷疑用錯波箱油
回復 支持 反對

你是否每次上斜路大腳油都會出"變速箱有故障",,如有這問題,問車房是否用該波箱BMW approved波箱油,及叫車房check下波箱油有否過多或過少。還有很多朋友之BMW換完波箱油都不順,網上有討論車房貪快沒等波箱降溫至40C以下才換波箱油,其實BMW SERVICE MANUEL都講波箱要降溫後才可換波箱油,要搵間相熟車房換。
回復 支持 反對

很大機會是用錯波箱油或是入唔夠波箱油,買油最好用車架號對清楚買,寶馬有好幾款波箱油的。很久以前我也試過架S600用錯油搞到要大俢波箱,換了油行左不夠五千公里那些碟就燒了。
回復 支持 反對

感激各位師兄寶貴議見, 我睇過張車房收據, 叩寫住"原廠波箱油". 我去再問一問車廠究竟入左什麼牌子波箱油先. 感激不盡.
回復 支持 反對

如果冇特別原因就洗返寶馬廠,佢知你係出面攪過波箱唔會同你整,肯整都斬到你一頸血
回復 支持 反對

由於唔放心, 我又拎部車去車房CHECK, 佢又話無事, 但上星期亦揸時, 架車忽然跪低左, 連皮帶都斷埋, 要搵拖車拖架車返車房. 佢跟手先肯介紹另一間車房比我, 一CHECK之下, 冧左泳箱, 整要件18,000. 今次真係傷.
回復 支持 反對

跪低是因斷皮帶,點解冧波箱呀,其實經常著燈插電腦就知甚麼問題,點解你之前車房話無事,是否有插電腦睇?依家車房講冧波箱,在未跪低前有否著紅色波箱燈?有冇亮保護燈之後只能三檔起步或有沒有跳波情況?依家車房話電腦出甚麼code?有沒有冧波箱這麼嚴重?有師兄試過著了紅色波箱燈及保護模式只能三檔起步,之後換回正廠波箱油  便正常。
回復 支持 反對

我都唔知點解冧波箱, 出WARNING後我已經立即搵車房佬睇, 見佢插電腦睇, 又話一切正常, 乜都無顯示. 跟手我再揸, 一踩上70KMP後, 波箱好似唔識轉波, 轉速錶直上5000轉唔落, 慢車先落返4000轉, 可能就係因為呢個原因, 扯斷左條皮帶同打穿左條喉啦. 我試過停低後再比油, 架車立即扯詆000轉, 之後KEEP住 2000-3000轉慢車. 唉! 真係灰爆.  
回復 支持 反對

so bad.......但波箱壞,一定唔會扯斷皮帶,同埋你當時都係5000轉,不過紅區,同時拖車係唔係拖尾,頭轆落地
回復 支持 反對

我都唔明點解會斷, 連條水喉都爛埋. 唔係呀, 成架升起拖走呀.
回復 支持 反對

雖然唔係我架車,但見師兄架車攪成咁我都
回復 支持 反對

mann48 發表於 8-9-2016 18:57
我都唔明點解會斷, 連條水喉都爛埋. 唔係呀, 成架升起拖走呀.

我上面打錯,個師兄係換咗正廠波箱油就正常。皮帶斷,可能皮帶早有裂紋,加上高轉就斷。但我覺修理波箱要18000就貴了些,真的這麼嚴重,去多幾間問問?
回復 支持 反對

波箱問題
1,先前的車房應該冇正式用電腦check code
2,可能入錯波箱油
3,或者入唔夠波箱油
4,更換波箱油後冇做波箱油壓壓力重置
回復 支持 反對

我已經換左波箱了. 我問換波箱個師父係咪入錯波箱油或唔夠油而導致消波箱, 佢又話唔係, 只係話架車有7年了, 消波箱都唔出奇. 真係吹脹. 而家換完架車爽返好多, 希望唔好再有問題啦. 真係好肉亦呀.
回復 支持 反對

除非係原廠, 小弟每次俾車房整車都會係附近等, 時不時check 下整成点, 好花時間, 不過未試過越整越大劑.  就算同車房熟哂, 我都盡量唔擺過夜.
回復 支持 反對

mann48 你架車做波箱維修後行得好嗎?如好的話可以介紹邊間車房嗎?
回復 支持 反對

我架 08 3.0 昨晚都出左跟你一樣的 warning. 之前發現由低速慢慢加速時會有不順,估計是其中一碟己開始滑,可能波箱差不多了。行左 123k km, 波箱油 2013 換波箱電腦時換的。
回復 支持 反對

Meco 版主大哥,我架 08 x5 3.0 波箱都開始出問題了,有什麼好車房介紹? 謝謝
回復 支持 反對