設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 15463|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

變速箱有故障問題

樓主
小弟部X5忽然彈了句"變速箱有故障", 我攞去車房篤電腦, 車房又話無問題. 但我有點擔心, 是否須要拎去BMW廠CHECK 一CHECK呢? 希望師兄指教.

回復

沙發
多謝各位師兄指教. 我部係08年車, 行左7萬幾公里, 剛剛換左波箱油, 未換油前無彈呢句字, 換後揸左一日就彈呢句WARMING 啦.
部車彈左呢句字後, 只係覺得一起步時好似反應慢一點, 之後就一切正常. 如果熄匙再開車, 又無乜問題, 因為擔心, 所以來請教一下.
回復 支持 反對

板凳
我已換埋FILTER及油墊了. 行平路又無彈WARNING字, 上斜比大油就彈. 想返BMW廠CHECK, 但又怕貴. 真煩惱.
回復 支持 反對

地板
感激各位師兄寶貴議見, 我睇過張車房收據, 叩寫住"原廠波箱油". 我去再問一問車廠究竟入左什麼牌子波箱油先. 感激不盡.
回復 支持 反對

由於唔放心, 我又拎部車去車房CHECK, 佢又話無事, 但上星期亦揸時, 架車忽然跪低左, 連皮帶都斷埋, 要搵拖車拖架車返車房. 佢跟手先肯介紹另一間車房比我, 一CHECK之下, 冧左泳箱, 整要件18,000. 今次真係傷.
回復 支持 反對

我都唔知點解冧波箱, 出WARNING後我已經立即搵車房佬睇, 見佢插電腦睇, 又話一切正常, 乜都無顯示. 跟手我再揸, 一踩上70KMP後, 波箱好似唔識轉波, 轉速錶直上5000轉唔落, 慢車先落返4000轉, 可能就係因為呢個原因, 扯斷左條皮帶同打穿左條喉啦. 我試過停低後再比油, 架車立即扯詆000轉, 之後KEEP住 2000-3000轉慢車. 唉! 真係灰爆.  
回復 支持 反對

我都唔明點解會斷, 連條水喉都爛埋. 唔係呀, 成架升起拖走呀.
回復 支持 反對

我已經換左波箱了. 我問換波箱個師父係咪入錯波箱油或唔夠油而導致消波箱, 佢又話唔係, 只係話架車有7年了, 消波箱都唔出奇. 真係吹脹. 而家換完架車爽返好多, 希望唔好再有問題啦. 真係好肉亦呀.
回復 支持 反對