設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9438|回復: 13

急 2011 523i F10換電池後有問題

早兩日換左電 但琴日開始就出呢兩句野
有無師兄可以幫幫我
回復

係唔係裝咗有parking mode功能 car cam?
回復 支持 反對

是否熄匙後開著音響一段時間? 另外是否換AGM模式電池? 由於F10 要用 AGM模式電池,AGM主要跟傳統電池充電模式不一樣. 不可不停地充電,BMW車行駛中它不會一直充電.一直要到AGM電池快沒電時.才會開始充電至滿.然後停止充電至下次快沒電時再開始充電.所以車內有個電源模組控制,而裝上新AGM模式電池必需要於車電腦登記,使舊電池資料消失,確保新電池能準確充滿,電池也會耐用些, AGM模式電池,BMW 是用VARTA,也可用 BOSCH AGM電池,但換電池地方要有電腦將資料登記於你車電腦
回復 支持 反對

我想問下AGM電 屯門元朗有無得換? 剛幫我換電果間野話要三千蚊
回復 支持 反對

Keanu 發表於 9-9-2016 12:10
我想問下AGM電 屯門元朗有無得換? 剛幫我換電果間野話要三千蚊

你話早兩日換左電 ,又換?
回復 支持 反對

Keanu 發表於 9-9-2016 12:10

你去返你原本果間叫佢收舊電,換返AGM電池,因佢做汽車電池鋪無理由唔知你款車要用AGM電池,如佢無電腦set都唔緊要,只要換返同樣牌子AGM、AMP數電池也可不用set

AGM 電池

AGM 電池

回復 支持 反對

換完電池後,有冇做register/coding?
回復 支持 反對

什麼牌子有agm電
回復 支持 反對

831555 發表於 18-9-2016 23:14
什麼牌子有agm電

各大電池廠(VARTA, BOSCH,YUASA....)均有出AGM 電池,BMW 用VARTA,BENZ用BOSCH...
回復 支持 反對

日本牌子如 panasonic 定用番歐洲牌子好D?
回復 支持 反對

呵呵,多謝分享
回復 支持 反對

我最近裝0左個新車cam後都出0左呢個燈,因為直接從fuse箱攞電的。想請問可以點解決到呢?
回復 支持 反對

我部車係05年既523
回復 支持 反對

直接從fuse箱攞電,即熄火後亦有電??長期停泊開著cam,好易食乾電池。試一試行轉highway叉下電,如仍著電池燈就換電池,之後亦不要長開車cam。同時我之前E60 520i原裝是AGM電池,後我換了普通水電用咗幾年都正常。
回復 支持 反對