設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3615|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

新手求師兄們指教 想買335棍仔

樓主
係28car睇到呢部棍仔335...
1,$35萬價錢合理嗎?
2,棍仔比DCT波箱冇咁易壞波箱?
3,驗車時有咩特別要注意?
4,棍仔通常有咩毛病?
5,DCT波箱好d還是棍仔好d(性能,保養,速度)
本人對BMW純碎新手,求師兄指教
回復

推薦
佢畀你去寶馬廠驗車,我相信應該係一部好車!
回復 支持 1 反對 0

沙發
我就一定帶部腦去check事,仲要行完一段路至 check 有冇 fault code
回復 支持 反對

板凳
師兄可唔可以幫幫眼
回復 支持 反對

地板
可以先打開機油蓋,看看蓋裡有沒有起沙面,有的話這車就很久才換一次機油,內部零件的表面會和蓋
回復 支持 反對

可以先打開機油蓋,看看蓋裡有沒有起沙面,有的話這車就很久才換一次機油,內部零件的表面會和蓋上一樣,進氣多唔多機油樈,多的話可能渦輪機軸承開始漏油了。底擔杯士和機腳有冇鬆,離合片和剎車碟磨損是否和公里數敏合。方向機有冇漏油,皮帶和皮帶輪也是棍波車易損壞的。如果這些都沒什麼問題,可跟他商量你出錢換波箱油和尾差速油,放油時看看多唔多鉄粉,這些都好的話這車都買得過了。
回復 支持 反對

唉..這些都不懂。昨天試完車看見表面有油積 他說換油時倒漏的。約了下個月回寶馬廠驗車 這樣可靠了吧?另外我想問一下,335開蓬 2011年車,行了4萬8公里 公價大約多少錢?一般出現什麼問題需要維修/大修
回復 支持 反對

pacolai852 發表於 23-9-2016 15:21
唉..這些都不懂。昨天試完車看見表面有油積 他說換油時倒漏的。約了下個月回寶馬廠驗車 這樣可靠了吧?另外 ...

BMW E93 335i Cabrio,3000cc直6 turbo,6速自動波,302匹,力水夠晒,2011年車無加補品約25萬,5年車4.8萬咪,應該不用大修,注意引擎底有冇漏油,檢查下渦輪增壓器有冇雜聲,不正常震動,偈油油管接口有冇漏油,想問下表面邊度有油積?幾多?
回復 支持 反對

Meco 發表於 25-9-2016 02:44
BMW E93 335i Cabrio,3000cc直6 turbo,6速自動波,302匹,力水夠晒,2011年車無加補品約25萬,5年車4.8 ...

不是自動波,這是棍波車。表面油積大約手掌大,在入計油附近
回復 支持 反對

pacolai852 發表於 25-9-2016 14:53
不是自動波,這是棍波車。表面油積大約手掌大,在入計油附近

車主說這車是棍波,m  package ,,I drive,M kit ,原裝320匹
這些都不懂
回復 支持 反對

BMW 直六啲死氣喉聲,其他比不上,部車換埋M KlT,唔知避震,死氣喉,迫力等有冇換, 而且少有的棍波,三十幾萬不是貴,因當時新車淨車價都要七十幾萬,二手價因大CC,轉了款及四座位,所以跌得很利害。2011年車應用N55B30M0引掣,正常出302匹,可能改咗電腦,出320匹,至於該片油漬要留意,如果入偈油時漏咗出嚟,都會抹一抹,行幾轉都蒸發晒,所以要留意是否燒偈油,因Turbo車因保養不好渦輪器及進氣之間之密封油封漏油,所以要經常加偈油
回復 支持 反對

多謝師兄!已經安排到寶馬廠驗車 請問以上問題寶馬廠能驗出來嗎?還是有驗車更詳細的驗車中心介紹?
回復 支持 反對

我不知寶馬廠驗車是不是保養的驗車,如果是保養的驗車,會幫你檢查油水,插吓電腦,無報告俾,可以的話,寶馬驗完車,再去AA上架驗就放心喇
回復 支持 反對

回復 支持 反對