設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2918|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

大家好,我是新新手。有重要問題請教前輩

樓主
大家好,新手想問下525I如何分行貨同水貨(因為最近想換車)
第一部車行放的,出產04年,首登記04,好似用緊M54
第二部車行放的,出產05年,首登記05,好似用緊N52
第二部唔知係米鬼車呢??05年是否用N52呢?

同埋M54引擎係米好過N52引擎??
求求各位前輩幫幫小弟如何是好呢??

回復

沙發
正常,BMW 自2005年開始出產 N52 取代 M54 引擎
回復 支持 反對

板凳
那麼師兄,想請教如何分水貨同行貨(想換行貨的)
回復 支持 反對

地板
加上m54是否好過n52引擎,師兄
回復 支持 反對

LAPAN 發表於 25-10-2016 13:42
那麼師兄,想請教如何分水貨同行貨(想換行貨的)

可以用VIN上網check
https://www.bmwdecoder.com/?gclid=CInr1cb99c8CFYOXvAodY2cEBg

回復 支持 反對

E60 在 VIN decode 之Options內無顯示 Country control, 留意製造年份同首次登記年份是否一樣,VIN No.第11個字是否B, C , D, 或G
2005年頭 525i是M54,2005年前中開始是N52

回復 支持 反對