設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2322|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

x5 後輪避震升唔起

樓主
尋晚開車時, 避震好好地地, 食完飯攞車走人, 行左一陣個MOON彈WARNINIG 話避震不是在正常水平, 咁我搵地方停低, 發現左尾避震升唔起, 熄匙後, 再掟車, 等左一陣, 條避震又無事喎, 唔知係咪夠期要換呢? 玩換大約幾錢? 可否指教一下?
09年車, 行左80,000公里, 平時小揸, 一星期平均揸3日左右.
還有, X5熄車後, 車尾避震係咪一定會自動降低呢? 我留意到車場其它X5好似無喎, 但我部好明顯係有, 係咪有SETTING可以唔降低呢? 呢個問題我想問好耐啦, 但成日都忘記晌, 請師兄多多指教一下.
回復

沙發
你架車應該有後軸自動平衡的功能,著車後輪就會自動升高,唔係部部X5都有, 有可能氣缸漏氣,料錢估計約$3000,可以打去華聯問問
回復 支持 反對

板凳
如果係$3000左右就好啦, 我驚要成組後避震更換, 到時又皮幾野. 真係修. 我打去車房問一下先. 多謝師兄指教.
回復 支持 反對

地板
mann48 發表於 17-11-2016 14:28
如果係$3000左右就好啦, 我驚要成組後避震更換, 到時又皮幾野. 真係修. 我打去車房問一下先. 多謝師兄指教. ...

打去華聯問問料錢先
回復 支持 反對