設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 28525|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

新手請教,比油唔去

樓主
尋日發現架車  08 323I E92,上斜路,keep住 40KM 3000轉,冇力,
平路都係反應好遲緩,同平時分別好大,高轉冇力,好似唔識轉波咁樣,
要好耐先加到速,麻煩師兄可幫我睇睇是什麼原因嗎 萬分感謝!
回復

沙發
check code 先
回復 支持 反對

板凳
有冇著任何警告燈? N 波踩油門反應是否正常,如正常試用加減波由1波夠速度再轉高波,看是否正常?
回復 支持 反對

地板
Meco 發表於 13-2-2017 10:48
有冇著任何警告燈? N 波踩油門反應是否正常,如正常試用加減波由1波夠速度再轉高波,看是否正常?
...

冇著任何燈,未試過N波踩油,thanks師兄,我今晚試下
回復 支持 反對

系咪用了 eco mode 呀?
回復 支持 反對

gary1661 發表於 13-2-2017 13:21

thanks!

eco mode有呢個模式嗎?我唔知點開同點關,我冇禁過邊個制,標版又冇著任何燈
回復 支持 反對

gary1661 發表於 13-2-2017 13:21

08 E92 323i 用 GA6L45R 波箱,無ECO mode,況且用ECO mode上斜無力係低轉低速,唔係高轉低速。你試跟吓波箱、波箱接到車頭之波箱油散熱器及喉有冇漏波箱油,引至波箱油不足。
回復 支持 反對

Meco 發表於 13-2-2017 17:27
08 E92 323i 用 GA6L45R 波箱,無ECO mode,況且用ECO mode上斜無力係低轉低速,唔係高轉低速。你試跟吓 ...

岩試完,N波俾油轉數係正常,加減波都正常,係D波上斜要勁大腳(踩到底)先俾到反應
聽晚會去車房check,thanks 師兄
回復 支持 反對

Meco 發表於 13-2-2017 17:27
08 E92 323i 用 GA6L45R 波箱,無ECO mode,況且用ECO mode上斜無力係低轉低速,唔係高轉低速。你試跟吓 ...

係前兩日發現架車 有d偈油滲漏

自己google睇,寶馬漏油係正常?只要勤力換油就可以係咪呢?

回復 支持 反對

TIN 發表於 13-2-2017 21:32
係前兩日發現架車 有d偈油滲漏

自己google睇,寶馬漏油係正常?只要勤力換油就可以係咪呢?

如N波踩油轉數正常上升,應該不是引擎問題,可能是波箱,自動波原理是將引擎扭力經扭力轉換器轉成液壓來推動變波箱內的各項機構轉動,如果液壓不足,引擎扭力無法轉到變波箱,造成打滑,好像棍波極力子打滑一樣,之前我說check有冇漏自動波箱油,不是偈油,自動波箱有喉將自動波箱油接到車頭冷卻器減溫,看接位有冇漏油。
回復 支持 反對

thanks Meco師兄回覆!
學到野,主要我都係參考多d師兄意見,擔心去車房俾人劏,聽晚check完再番黎報告
回復 支持 反對

TIN 發表於 13-2-2017 23:41
thanks Meco師兄回覆!
學到野,主要我都係參考多d師兄意見,擔心去車房俾人劏,聽晚check完再番黎報告 ...

希望幫到你
回復 支持 反對

上次check完車後,車房師傅話盤頭爭口有少少漏油,要換,其他電腦野都正常,
話呢款車上斜路係咁樣,我問佢波箱油,需唔需要換,佢話冇得check,要自己feel,轉波唔順,就要開始換啦
回復 支持 反對

TIN 發表於 18-2-2017 11:14
上次check完車後,車房師傅話盤頭爭口有少少漏油,要換,其他電腦野都正常,
話呢款車上斜路係咁樣,我問佢 ...

<上斜路keep住 40KM 3000轉冇力>,這個不會是正常嘛??你車房是否真的有插過電腦check code?試吓搵過間車房。下面有個網頁講點checkBMW波箱油是否足夠
回復 支持 反對

Meco 發表於 20-2-2017 22:20
,這個不會是正常嘛??你車房是否真的有插過電腦check code?試吓搵過間車房。下面有個網頁講點checkBMW波 ...

佢有幫我用電腦check,只check到話後brake得30%,其他code佢都話正常,冇特別
盤頭爭口今日問過報架$1900,問過朋友話寶馬呢d位滲少少油係正常,除非好嚴重滴落地下先搞佢?
而加平路行,又覺得冇乜特別,係斜路特別響,我會搵第2間車房check下,thanks 師兄解答
回復 支持 反對