設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2336|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

2007 X5 4.8i (4x4 system & DSC failed)

樓主
昨天車房換完偈油,前後brake pads , 今朝開左一陣就出 上述警告燈,仲鎖左車速唔俾踩油,即時揸返去車房
車房篤完電腦話傳送四驅系統試下換油。
請問有無人遇到有關問題?如何解決,謝謝
回復

沙發

warning燈是否長著,從新start車warning燈有無熄過?電腦出甚麼error code?
回復 支持 反對

板凳
謝謝回覆,warning 燈 長著,熄車再開warning 燈熄左,但過一陣又著。  唔知道電腦出咩野error code.  車房就話睇完電腦,是有關傳送去四驅系統,我咩都唔識,要請教。 謝謝
回復 支持 反對

地板

[img]車房篤完電腦唔知顯示甚麼error code?近期你車除了出上述兩個warning light,還有冇其他?著車時及引擎著住時,有冇特別聲音?同時著住引擎check吓電壓是否飄忽不定,如電壓過低或飄忽,會影響令至著上述warning light,只要換返新AGM電池便可。如電壓正常,篤完電腦看出甚麼error code,最大機會是transfer case VTG motor問題
回復 支持 反對

謝謝 meco,  你真係好好人,又識野,我要問問車房
回復 支持 反對

不用客氣,大家交流交流
回復 支持 反對

最後check 到係咩嘢事?
回復 支持 反對