設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3492|回復: 6

換鈴後有聲

我架 F48 原配 17''鈴 , 換左19'' 鈴後煞制有 " IT IT " 聲, 師傅話正常因為個BRAKE唔夠大, 請問會唔會傷車 ? 2.
回復

是否每次煞車都有吱吱聲,不論冷車或熱車?聲音是否金屬磨擦聲?有可能車鈴之ET中心偏位值有誤,煞車夾鉗磨到鈴內側。F48 X1新車可配原廠 LA wheel V-Spoke 573 - 19''鈴(8JX19 ET:47),證明配返8JX19 ET:47鈴就可以。你師傅話正常因為個BRAKE唔夠大,點你.........
回復 支持 反對

Meco 發表於 25-6-2017 01:01
是否每次煞車都有吱吱聲,不論冷車或熱車?聲音是否金屬磨擦聲?有可能車鈴之ET中心偏位值有誤,煞車夾鉗磨到 ...

今個星期weekend 渣左2日, 冷車是只有發聲... 熱車無
回復 支持 反對

如果只是冷車才有吱吱聲,是因為泊咗一晚,煞車碟有鏽,當剛開車煞車時,煞車皮磨碟鏽便發生聲響,當煞多幾次磨咗碟鏽後,就会冇咗吱吱聲,算是正常,但不关break唔夠大事……
回復 支持 反對

Meco 發表於 26-6-2017 16:46
如果只是冷車才有吱吱聲,是因為泊咗一晚,煞車碟有鏽,當剛開車煞車時,煞車皮磨碟鏽便發生聲響,當煞多幾 ...

但係我部車係全新車
回復 支持 反對

Mhyung 發表於 27-6-2017 09:21
但係我部車係全新車

鈴公司話我換個條係 19x8.5 5x112 ET46  , 好似有DD分別。請問係唔係你上文講既8JX19 ET:47 ? 會唔會就係因為甘影響到?
回復 支持 反對

Mhyung 發表於 27-6-2017 10:23
鈴公司話我換個條係 19x8.5 5x112 ET46  , 好似有DD分別。請問係唔係你上文講既8JX19 ET:47 ? 會唔會就係 ...

19         X 8.5                                                       5X112                   ET46
19吋鈴  X 8.5 (鈴寬度8.5吋 (J代表鈴圈耳形式))       5X112 螺絲孔距         鈴中心線偏離46MM

X1 F48 原裝17吋鈴是7.5JX17 ET:52,轉原廠19吋 8JX19 ET:47,而你換的19吋鈴是8.5J,ET值應再低些,約ET41左右,但鈴廠都建議最大用到8J好了

*上面6.5J的是雪地用
回復 支持 反對