設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5668|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

e90 320i 燒偈油一問

樓主

有點長 但我相信仔細點會較好
首先講講架車背景先 小弟07 320i
買番黎2個月左右,6月中買既架車
買完第2日即刻去左換油,風油格。

前因:
前排7月尾同個fd玩左段路仔 比較激烈既駕駛

好幾下比油kick down,上到5000-6000轉。
之後第2日夜晚開始著燈叫我+1L油。
其實都知本身有滲 個個都話通病無理。
果陣換完油都行左2000KM左右。
咁去車房A睇啦,佢話頂同中間無漏,係漏個缸底(照到係好慢好慢慘到一個水滴再滴落黎咁)。
車房話要換底爭口。準備換果陣發現左個問題
咁因為架車個引擎防撞低bar連接住車身既螺絲位置有生銹,直頭霉霉地。
如果折落黎折爛左,就要搵機器佬做番螺絲位,一粒$800。
又或著吾換爭口,直接唧高熱膠封死漏油個位,清下車底D漏油漬,收左$800。

7月尾:
咁之後有朋友相熟車車房B睇下,原來缸底粒螺絲都有漏 。

配埋粒螺絲換埋偈油噴番D防銹係車底生銹位,收左$1500 。
點知渣左幾日(正常車咁渣)又叫我加1L 。
睇過底盤無油積應該係燒偈油
之後8月2號番車房B幫我加D偈油精
之前停車P波吾郁有時會有一大團白煙
整完就無左呢個問題

昨日:但到依家過左十日 行左600KM左右
行行下又叫我+1L (通常第2日朝早著車都無事,但行番3,40KM又會話吾夠)

疑問:
奇就奇在燒得咁勁正常燈位望後鏡應該見到成團白煙向上飛,

但我又無咁大舊白煙,架車又爽又有力,油耗都仲keep到8.幾l
係咪正常寶馬燒得咁勁架車應該就死就死咁濟?
岩岩whatapp車房B(幫我加偈油精果果間) 佢有都睇過下我車情況
佢話架車好大煙 盤底氣好大 有可能係個鈴鬆
D偈油係鈴果度燒番落遮頂出煙 大食偈油
但我見好多人都係換左氣門油封之類既parts先
最壞打算先爆開佢睇鈴鬆

大家覺得我應該長期袋定1L偈油係身
定係大修燒偈油呢個問題,因為都幾肯定係燒偈油

因為無記錯咁樣整一整打散副偈都幾系野

7萬幾蚊車 究竟值吾值得咁做?
回復

沙發
有可能係個鈴鬆.........甚麼叫鈴鬆,會不會是活塞環(ring)呢?呢個情況應該是出藍煙,不是白煙,可插電腦睇吓氣缸壓力就知。同時偈油精盡量不好用,會令偈油潤滑力減低,令氣缸套、活塞的磨損更加劇,換高溫黏貼高些的5W/50會好些
回復 支持 反對

板凳
07'仲可以叫7萬幾?
回復 支持 反對