設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4791|回復: 16

G30 520d 改頭燈請教

師兄們,想請問頭燈想改做Adaptive led頭燈,sales話要連份腦都改埋,外國論壇又有d人話只需改寫電腦就得不用換腦。有冇師兄知道?

另外想請教connected drive係咪可以透過360鏡搖距睇到自己部車既車外實況?我部車冇360,可否完美後加,我想日後能用到廠方呢個功能
回復

你提到的option全部可完美後加,但我認為返廠加費時價錢貴(大家正廠零件都起碼貴一半),落地唔夠半年要比稅。
回復 支持 反對

Satellite 發表於 5-9-2017 20:54
你提到的option全部可完美後加,但我認為返廠加費時價錢貴(大家正廠零件都起碼貴一半),落地唔夠半年要比 ...

落了地車,香港代理不會幫你後加option嘢。
回復 支持 反對

BMW G30 LED頭燈是基本設備

至於要使用 BMW REMOTE 3D VIEW,先要有CONNECTED DRIVE服務套件,再要有360環境,要後加360環境,要前左、右側鏡加鏡頭駁到主機,再要coding.....

回復 支持 反對

噢唔該晒師兄們,但忍受不了個粒轉向係燈膽
回復 支持 反對

明白了,都係等connected drive香港真正能用時先至加360鏡吧
回復 支持 反對

唔該晒師兄們
回復 支持 反對

有冇師兄知道換BMw adpative led headlight係咪有難度?揾開個間話都係有風險,未必成功>_<, 有冇師兄知道邊度有得整,可完美使用?謝謝!
回復 支持 反對

戈壁先生 發表於 30-9-2017 20:07
有冇師兄知道換BMw adpative led headlight係咪有難度?揾開個間話都係有風險,未必成功>_ ...

你現在的已是BMW LED ADAPTIVE HEADLIGHT , 指揮燈是燈炟 (OE 524),你意思是想轉ADAPTIVE FULL LED HEADLIGHT,指揮燈是LED條形顯示的  (OE 552)。雖然兩種燈之外殼大小是一樣,但好像控制的BDC不一樣,換好似有難度,我不知道出面車房有冇得換,但有都很貴,新車唔要OE524轉OE552都要加HKD44000,相信出面淨買對新OE552燈都要幾皮,出面車房都唔賻,萬一換咗不能正常工作,車房都唔知點收你錢。
回復 支持 反對

OE 524 LED ADAPTIVE HEADLIGHT

OE 552 ADAPTIVE FULL LED HEADLIGHT
回復 支持 反對

係呀,車房話未有成功例子唔敢攪,料都50k
回復 支持 反對

不過唔換又實在忍受不了燈膽,尤其是週街都full led既時候,所以有消息可以成功改請通知聲
回復 支持 反對

戈壁先生 發表於 2-10-2017 23:04
不過唔換又實在忍受不了燈膽,尤其是週街都full led既時候,所以有消息可以成功改請通知聲 ...

是喇,F10前指揮燈都轉了LED,G30前指揮燈返轉頭用燈炟,真係唔知攪乜。遲些應有高人改到full led頭燈,有消息通知你
回復 支持 反對

Thank you meco 師兄
回復 支持 反對

那燈炟是橙色嗎?所以十分out
回復 支持 反對

換對steal chrome 燈泡頂住先
回復 支持 反對