設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5151|回復: 14

bmw f10

大家好,小妹架係13年528i
上星期裝車cam時師傅話負極唔夠volt結果直接取電,其實係咪正常架?
回復

照圖片睇,負極唔夠volt應該係金屬面氧化導致接觸不良,理論上可以張有關金屬面清潔解決問題,可能負責安裝位師父貪方便,最重要車cam正極接得啱就可以
回復 支持 反對

其實全車車殼都是負極,satellite說得對,鏍絲位之金屬面氧化導致接觸不良會有影響,但你說法是因負極唔夠volt,所以直接在電池正極取電,我見你師傅將正極直接接落power distribution box正極,就算你熄匙車cam也一直消耗你車電池,最大問題是該接線有無落fuse,如無落fuse就好危險,條線一short circuit就好易着火,檢查吓有無落fuse
回復 支持 反對

多謝大家,可以點檢查?
回復 支持 反對

多謝大家,我想問下可以點檢查?車cam應該是有低電壓控制的。
回復 支持 反對

低電壓控制只會當電池電壓太低停止供電車cam, 如果你連正負極都唔識分,好難教你點 check,不如你考慮出席我地車聚睇吥有冇師兄幫到你
回復 支持 反對

colecole 發表於 20-11-2017 14:16
多謝大家,我想問下可以點檢查?車cam應該是有低電壓控制的。

是呀,通常車Cam用5V,會在取電位電線加個adaptor盒仔由12V轉到5V,盒仔通常駁於近CAM位,至於fuse方面,你可直接問幫你裝Cam師傳有無在該電線裝fuse,裝喺邊度,正常fuse會裝在正極近取電位處,看你的相片好像沒有裝fuse

正常電源套件在車fuse box取電,連住fuse

回復 支持 反對

謝謝大家,我再去看看。據師傅所講,正和負極兩條都係黃色,fuse箱都有取電,安裝跟blackvue說明書是一樣的
回復 支持 反對

colecole 發表於 22-11-2017 21:33
謝謝大家,我再去看看。據師傅所講,正和負極兩條都係黃色,fuse箱都有取電,安裝跟blackvue說明書是一樣的 ...

既然fuse箱都有取電,點解仍要在電池直接取電,同時你師傅插嗰粒fuse位應該是"128",是其中一個供電給engine用,唔應該在這粒fuse位取電,一陣影響埋engine腦就大鑊,如果你師傅將直接電池正極取電之黃色電線駁落fuse箱嗰紅色線,即表示電流跳過該fuse,這樣非常危險,只要駁到cam嗰段線短路,或該fuse插位之電器短路,電線都會發熱及有着火危險,小心。,
回復 支持 反對

好恐怖呢。。。其實有無推介可以響邊度check 下/或再駁過呢?
回復 支持 反對

colecole 發表於 23-11-2017 10:29
好恐怖呢。。。其實有無推介可以響邊度check 下/或再駁過呢?

妳比咗錢佢裝緊係要搵佢跟進,妳問佢點解正極要直接駁電池及fuse box,如果想熄匙都錄影就只需直接駁電池,如想熄匙停錄影,就用fuse box。如用fuse取電可用下圖108, 147,176 fuse位,直接駁電池可加下圖fuse在正極
fuse box.jpg

回復 支持 反對

師兄們,如果裝cam直接取電,是否大部份都會出code?有無邊個牌子可用?(比較平的)
回復 支持 反對

Polytex 發表於 26-11-2017 23:58
師兄們,如果裝cam直接取電,是否大部份都會出code?有無邊個牌子可用?(比較平的) ...

cam直接在电池取電唔会出code,只要落返fuse,及不是長泊開住cam,恐防扯干電池 (有些降壓盒有測電,在電池11.6V會cut cam電,防扯干電池)
回復 支持 反對

Polytex 發表於 26-11-2017 23:58
師兄們,如果裝cam直接取電,是否大部份都會出code?有無邊個牌子可用?(比較平的) ...

出error code,主要係因為長錄,車cam扯乾咗舊電池啲電,小部分情況係個轉壓器問題影響到。
回復 支持 反對

eddie-308 發表於 2-12-2017 15:33
出error code,主要係因為長錄,車cam扯乾咗舊電池啲電,小部分情況係個轉壓器問題影響到。 ...

Error code???即係code幾??你直接在電池取電,唔經車電腦,點會出code,至於扯乾咗舊電池啲電,你都鐽唔着車,點出code
回復 支持 反對