設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4024|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

2004 E60 避震機的理想使用里程

樓主
行車時感覺路面很戥,由其是過路面接縫時,避震機好像鋼柱一般。
行車里數快到100K,請問是否應該更換避震機呢?
本人的520i只是反工代步,不需要performance parts,請問有冇好推薦及大概價錢,請指教!
回復

沙發
師兄,如果純粹返工代步,Bilstein,KYB,呢類已經足夠,夠支撐力又舒服,價錢相信唔會多於8K
回復 支持 反對

板凳
你意思係行咗100K都未換過避震?
回復 支持 反對

地板

原裝舒適度(damping rate), 最平唔計耐用度 用番原廠代工:    Boge 或 Sachs  <-- 兩隻牌子名
原裝舒適度, 便宜又耐用,   Bilstein(牌子) B4(型號)

原裝避震100k里程  基本上,唔漏油的都無晒回彈力  省呔、mis-alignment、嚴重的令d杯士更快死.  
要換 !  記住同車房講順豐換晒4隻"塔頂膠"~

回復 支持 反對

支damper夠期應該是行車感覺好拋 ,得條彈弓上上落落.  不如check 下呔氣
回復 支持 反對

另外,部車有冇low 低過,brand new 買入定二手.改過彈弓都有影響
回復 支持 反對