設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 24699|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

換偈油,波箱油一問!

樓主
請問如果想換偈油同波箱油,係咪搵出面啲車房換就ok架啦?同埋換邊隻俾效好?
07 320i e90
因為g前揸開日本車,對bmw唔係熟
唔該晒
回復

沙發
換偈油同波箱油算是一般為修,相熟車房便可以,至於那種油便要看budget啦,我認為一般的Synthetic Oil都可以的,不知其他bros有無意見。這裡有個post可以參考。
回復 支持 反對

板凳
咁請問洗唔洗reset電腦,架?
回復 支持 反對

地板
我見有post話reset電腦
回復 支持 反對

chiheichan 發表於 25-2-2015 21:04
咁請問洗唔洗reset電腦,架?

要用BC button reset裡面個service indicator
回復 支持 反對

出面啲車房識唔識架,thx
回復 支持 反對

普遍都識,可以先問他們
回復 支持 反對

chiheichan 發表於 25-2-2015 23:24
出面啲車房識唔識架,thx

自己按幾個制渣喎, 都要車房攪?

https://www.youtube.com/watch?v=cDWaL_jnMCI
回復 支持 反對

用BMW Longlife 01 approved 的偈油比較好,因為BMW的engine比較敏感會效容易有鳥鳴的現象(鳥鳴係台灣人說的,即係偈內的餅仔在偈還沒有上到位時所發出的撻撻聲)。一般鳥鳴會發生在凍車時,而撻撻聲會較明顯,嚴重會在正常行車時也聽到(像老爺車)。長久下可能磨損餅仔,而要更換和食油。這鳥鳴現象在外國E46年代到現在的F系也有發生。因我的E60在上兩次換油沒有用BMW Longlife 01 approved的情況下,發生了鳥鳴。我知的在香港有BMW Longlife 01 approved的偈油有BMW原廠偈油和Mobil 1 金裝 0w-40。我現在用的是Mobil 1 金裝 0w-40。
回復 支持 反對

iamark 發表於 3-3-2015 02:19
用BMW Longlife 01 approved 的偈油比較好,因為BMW的engine比較敏感會效容易有鳥鳴的現象(鳥鳴係台灣人說 ...

我只是用一般的合成油,我也察覺冷車時有聲,下次換油時試下BMW Longlife 01 approved的偈油,到時和大家分享。
回復 支持 反對

車房話我架車漏偈油, 佢話無得整, 是嗎?
回復 支持 反對

漏偈油有幾个原因,一是車底放偈油出來的位置老化令螺絲不能完全封住那位置而有漏油現象,如是這情況有一些車房會建議加防漏膠封好个口,令不會漏油。一是engine的gasket老化,那就麻煩了,因要re-build engine. 一是在engine內的分隔和回收偈油的部分老化,這問題會有一個現象是車比油時會有很多白煙出來,因偈油漏了到死氣喉而在高溫中被燒了,這也是要Re-build engine,十分貴的費用。其實乜都有得整,只係整的費用高過你去再買過另一部,那一般人到唔會整,而把車給廢車場拿回幾千或再轉讓。
回復 支持 反對

iamark 發表於 14-3-2015 03:05
漏偈油有幾个原因,一是車底放偈油出來的位置老化令螺絲不能完全封住那位置而有漏油現象,如是這情況有一些 ...

拜托.....   真係查下先....

1. 比油死氣喉噴白煙,係燒水 唔係燒機油... 有白煙出都唔一定係燒水,你比你架車我 包你次次有白煙出又唔會傷到你架車  
2. engine gasket老化,係換gasket 而唔係rebuild.  你講既係遮鈐(piston ring/rod bearing) 有問題才需要rebuild engine.
3.  engine內的分隔和回收偈油的部分老化 < 叫CCV(油氣分雜器), crankcase vent valve, 連接住哇佬蓋,係比盤頂油氣流番去油底殼, if crankcase入面變成正壓力,偈油油氣會係最弱的位置谷番出黎, 或經死氣哇佬排到死氣喉(催化殺手)....  而你講既CCV係更換,而唔係rebuild engine.....

想要無撻撻聲.... 首先唔好再用 "Mobil 1 金裝 0w-40" .... 第2 搞清楚你副機器係咩型號配番岩用既機油!

唔識既真係比你嚇死...

回復 支持 反對

漏偈油的問題,是我另一架Audi A4 2009年車出現過的問題。係九龍灣Audi原廠告知的。可能Audi想賺多D錢,先這樣說。不深究了!因事情已完結,是一場惡夢。
但撻撻聲的問題,請先看完這外國的文章,先下定論。因撻撻聲的問題,我research了很多外國Post。而本人也很清楚我部車副機器係咩型號。
http://www.quirkyuncle.com/2013/ ... r-oil-for-your-bmw/
現在車沒開1星期也沒有這撻撻聲。
回復 支持 反對

sheep 發表於 17-3-2015 13:53
拜托.....   真係查下先....

1. 比油死氣喉噴白煙,係燒水 唔係燒機油... 有白煙出都唔一定係燒水,你 ...

漏偈油的問題,是我另一架Audi A4 2009年車出現過的問題。係九龍灣Audi原廠告知的。可能Audi想賺多D錢,先這樣說。不深究了!因事情已完結,是一場惡夢。
但撻撻聲的問題,請先看完這外國的文章,先下定論。因撻撻聲的問題,我research了很多外國Post。而本人也很清楚我部車副機器係咩型號。
http://www.quirkyuncle.com/2013/ ... r-oil-for-your-bmw/
現在車沒開1星期也沒有這撻撻聲。
回復 支持 反對

如果你講緊2007年之前既無比金1號0w40的配方, 我唔會有異議.  不過己經改了更"叉"配方的M1 gold 0w40既話...
當然,bottom line is :  M1gold s no longer a decent oil and our BMWs deserve a much better oil than the mobile1.

anyway... to meet the standard of LL-01 除了度數外,真係咁簡單望住 LL-01 就算數?
100度Cst呢? 40度Cst呢? HSHT呢? 熱車呢? metal expansiion & contraction under variety of oil temp and engine load呢?
flow rate of lubricant呢?

我無話m1金唔好,只係同樣價錢,有N更多更好的選擇

哇佬頂餅仔有多種原因會響, wrong velocity of oil, inadequate flow rate with under temperature while engine cranking, incorrect extended drain OCI...  reckless engine reving, which can be easily list 10 more of reasons.

For Audis, i had no interest what soever which oil is the best(becoz there is no the ONLY best oil for a certain engine) but generally look for vw502.00 vw505 shall do good with your engine.
回復 支持 反對

sheep 發表於 25-3-2015 01:32
如果你講緊2007年之前既無比金1號0w40的配方, 我唔會有異議.  不過己經改了更"叉"配方的M1 gold 0w40既話.: ...

"我無話m1金唔好,只係同樣價錢,有N更多更好的選擇"

請問師兄有咩建議
回復 支持 反對