設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3344|回復: 14

有事請教!請大家幫忙一下

轉向角感測器!請問位置及是甚麼、會否著DSC燈!
回復

C兄勁呀!萬個唔該
回復 支持 1 反對 0

轉向角傳感器為DSC提供由轉向角傳感器測得的整體方向盤角度。轉向角傳感器通常安裝在轉向柱的底部或軚盤內的安全氣袋後面。
DSC燈着好多原因,通常是ABS影響問題,一讀code便知
steering 1.jpg
steering 2.jpg
回復 支持 反對

唔該曬C兄!非常感激!code 5e43、就係查到依樣野!開頭我以為中DSC泵
回復 支持 反對

Meco 發表於 8-1-2018 00:08
轉向角傳感器為DSC提供由轉向角傳感器測得的整體方向盤角度。轉向角傳感器通常安裝在轉向柱的底部或軚盤內 ...

C兄可以請教一下!如果我買湯車件、成件一組換上去、可以嗎、需要再搵電腦人攪嗎!thx
回復 支持 反對

换過电池嗎?如果有,都會影響steering angle sensor.  只要扭盡左再扭盡右就ok.
回復 支持 反對

换過电池嗎?如果有,都會影響steering angle sensor.  只要扭盡左再扭盡右再攞返正軚盤就ok
回復 支持 反對

噤我試下先、唔該曬
回復 支持 反對

trdgl9629 發表於 8-1-2018 01:41
唔該曬C兄!非常感激!code 5e43、就係查到依樣野!開頭我以為中DSC泵

5EBA  Steering angle sensor plausibility
94BB  Steering angle sensor internal fault
94B5  Steering column switching centre: internal fault

如果電池將耗盡,會出warning燈,但不只一個,熄匙再開就會消失,你部出5EBA 是準確性問題,可能是sensor頭或碟有積,你首先電腦消code,後校正
1.着車
2.軚盤至中
3.不要停一直慢慢扭左軚至盡後停幾秒
4.後不要停一直慢慢扭右軚至盡後停幾秒
5.軚盤至中
6.熄匙等幾分鐘後再行車

換了sensor都係這樣set

回復 支持 反對

請問meco兄!你指sensor頭有積、係車輪旁邊條sensor線頭、定係呔盤下面個sensor! 我已光碟換皮、C父又話消code校正、 一轉呔盤又著反 或者請教一下!依家我要點攪! 情序如何? 換abs線、有C父叫我度呔尺、有D話要呔盤下面連指揮棒嗰舊成份換、湯房件成份換需要編電腦碼?
回復 支持 反對

trdgl9629 發表於 11-1-2018 16:47
請問meco兄!你指sensor頭有積、係車輪旁邊條sensor線頭、定係呔盤下面個sensor! 我已光碟換皮、C父又話消 ...

我指個sensor頭係sensor入面個IR發光二極管,碟係sensor入面個代碼碟,要拆開個Steering angle sensor先睇到
sensor 1.jpg
sensor 2.jpg

X系sensor在轉向柱的底部,其他在軚盤內的安全氣袋後面,如果換就換個新品,不是太貴,換完跟上述動作做reset
回復 支持 反對

收到!thx
回復 支持 反對

唔記得問一問Meco兄!清潔隻sensor係唔係用普通棉花棒可以?
回復 支持 反對

trdgl9629 發表於 13-1-2018 14:36
唔記得問一問Meco兄!清潔隻sensor係唔係用普通棉花棒可以?

用這噴劑,噴完用棉花棒輕抹

回復 支持 反對

[size=32.2816px]不用客氣
回復 支持 反對