設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3657|回復: 11

初一冇左風油呔

各Ching, 小弟部X5 E70 初一揸揸下突然冇左風油呔,要用盡力氣先可以扭左扭右,但又冇任何warning 出。
請問會唔會係嗰呔pump 打柴? 謝謝
回復

先check吓風油呔油是否足夠,有冇漏風油呔油
回復 支持 反對

有無電池燈著?壞發電機都有可能係咁。
回復 支持 反對

睇過呔油是滿。電腦冇著任何warning 燈。發電機大約半年前換過。
回復 支持 反對

ringolokh 發表於 22-2-2018 18:20
睇過呔油是滿。電腦冇著任何warning 燈。發電機大約半年前換過。

有冇篤過電腦有冇code,如呔油是滿,又無出code,好大可能是泵葉壞,個泵不是電泵,是皮帶連著車頭給力轉動
回復 支持 反對

那可以只換泵葉及皮帶嗎?thx
回復 支持 反對

ringolokh 發表於 22-2-2018 23:18
那可以只換泵葉及皮帶嗎?thx

現在看好大機會是泵問題,去車房check check,如泵有問題要成隻換,至於皮帶你開車頭蓋一睇就知有冇問題及要不要換
回復 支持 反對

唔該師兄,check 過嗰泵零件鋪冇貨,不過都幾貴。現在只好係eBay 找
回復 支持 反對

ringolokh 發表於 24-2-2018 21:14
唔該師兄,check 過嗰泵零件鋪冇貨,不過都幾貴。現在只好係eBay 找

係呀,確定咗個泵壞呀,德國零件都無貨?要留意泵都有兩種,一種是無Active steering,一種是有,睇吓你部車有無Active steering
回復 支持 反對

篤過電腦冇fault code 出,都覺得泵壞,德國,志堅,華聯都冇貸。真係唔知分active 同non-active steering, 多謝提點
回復 支持 反對

ringolokh 發表於 25-2-2018 23:22
篤過電腦冇fault code 出,都覺得泵壞,德國,志堅,華聯都冇貸。真係唔知分active 同non-active steering, ...

這個有 active steering and Adaptive Drive

這個沒有

可睇返個舊泵係邊隻
回復 支持 反對