設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5713|回復: 5

想請教一下前輩們、波箱問題

想請教一下如果部車波箱有事、
多數都係整下D咩valve body、
但係又唔會抬個2手波箱、可能仲平

以前揸平治波箱有事D師父都係叫抬波箱冇話整
請問有咩分別
回復

除非你個波箱掃晒牙,甚麼電磁閥,液壓裝置,多片離合器,波箱電腦打晒柴,唔係唔會抬個二手波箱平過修理嘛?
至於你話以前揸平治波箱有事D師父都係叫抬波箱冇話整,係個別師傅問題,唔關benz , bmw牌子事。
好似屋企部電腦底板壞,修理電腦師傅唔會幫你跟吓底板邊粒IC,邊粒電容壞咗而換咗佢,佢哋都會成塊底板換,一來方便快捷,二來無咁多時間慢慢跟或無啲咁嘅技術。BMW,BENZ波箱又複雜,又多電子嘢,有啲師傅廢時嘥時間去CHECK,或無咁嘅經驗,再差啲根本佢知道你波箱只是少問題,但佢同你換個波箱,之後攞咗你個波箱修理返好再賣比人。 要知換個舊波箱又唔知用到幾耐,換個新非常昂貴,最緊要都係搵間靠得住嘅車房。
回復 支持 1 反對 0

明白C兄!絕對有道理!小弟只係想跟C兄門學下多D車嘅野!小弟點解問呢、因為D車房話整valve body$16000、但係有D二手波箱一個$5000再加手工、噤咪仲平過整、所以底能一問、唔好見怪、
回復 支持 反對

trdgl9629 發表於 9-3-2018 21:42
明白C兄!絕對有道理!小弟只係想跟C兄門學下多D車嘅野!小弟點解問呢、因為D車房話整valve body$16000、但 ...

BMW 電子波箱複雜性,無經驗車房都很難修理,只有成個換。首先如果真的成個波箱換,人工一定收你成萬蚊,再加二手舊波箱,新款8速波箱出三萬都未必搵到,舊6速波箱完好的也不會$5000買得到。
至於話換valve body要$16000,這個價錢是否整個valve body模塊換新,但是有必要成個valve body換呢,要check吓邊一部份問題,如果只是一個電磁閥問題,一個新電磁閥買幾百蚊,唔知你間車房收你幾多錢?
其實最重要是要清楚波箱壞乜,如果波箱多種組件壞散晒,咁唔成個換都唔得。
trans 1.jpg

Valve body 組件模塊

Valve body 組件模塊

Valve Body 全組模塊
回復 支持 反對

若果你用緊6HP19/21 波箱,你可以睇下呢個POST:

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27463164

我係車主,SO FAR 我行左10000公里都無番發..
回復 支持 反對