設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9517|回復: 14

想換120I 請指教

各位師兄, 我而家楂緊部14年A3, 心郁郁想換部120I, 想問問有冇師兄可以比到各方面意見呀?都係我同老婆坐多, 後座寬窄問題不大.

謝謝~~
回復

1係,車身短少,易睇位,馬力都有,180匹,車款自己喜歡,其實你去2手車場睇或寶馬谷有活動,你出來参加,有師兄揸1仔,你可以問意見
回復 支持 反對

billyvong 發表於 15-3-2018 18:13
1係,車身短少,易睇位,馬力都有,180匹,車款自己喜歡,其實你去2手車場睇或寶馬谷有活動,你出來参加 ...

THX帥兄, 佐岩岩睇到有人講18年出新1仔,改前驅,咁究竟仲入唔入好呢,出左新款到時再放。。肯定折舊更多。。
回復 支持 反對

睇個款分別大唔大,如果改左呔盆,改埋尾用Led燈,可以諗,如果唔係買舊款,玩後驅車
回復 支持 反對

http://www.bmwblog.com/tag/2019-bmw-1-series/
第3代1系最快都應該2019先至出產,而鍾情寶馬車主大部分都因為後驅較有駕駛樂趣
回復 支持 反對

Satellite 發表於 16-3-2018 11:42
http://www.bmwblog.com/tag/2019-bmw-1-series/
第3代1系最快都應該2019先至出產,而鍾情寶馬車主大部分 ...

同意同意
回復 支持 反對

唔該晒各位, 咁想問...15年 120I, 問題毛病多唔多?
坦白講, 響街上真係好少見有120, 大部份都係116 118.
回復 支持 反對

我2015年尾車,後驅車非常好玩,Msport 包圍&4pot碟剎、18"鈴、250nm 177ps,唔使30個,邊到搵呀,如轉款,系前驅,佢唔使買啦!
回復 支持 反對

vincentyuen817 發表於 16-3-2018 14:03
唔該晒各位, 咁想問...15年 120I, 問題毛病多唔多?
坦白講, 響街上真係好少見有120, 大部份都係116 118. ...

其實條街好多架,衹要你睇下個頭燈,係用呢LED。118、116,佢地係憤怒頭燈。
回復 支持 反對

gary1661 發表於 20-3-2018 13:08
其實條街好多架,衹要你睇下個頭燈,係用呢LED。118、116,佢地係憤怒頭燈。 ...

憤怒頭燈?係點?
回復 支持 反對

vincentyuen817 發表於 16-3-2018 14:03
坦白講, 響街上真係好少見有120, 大部份都係116 118. ...

F20 1系係冇120i,係日本有少批尾水(2014年)用N13B16引擎之120i,所以你喺香港街少見120i。到尾期F20 LCI 先有120i,F20 116i 118i 與 F20 LCI 116i 118i 120i 分別是頭燈、尾燈

回復 支持 反對

憤怒鳥頭燈,似嗎?!
回復 支持 反對

gary1661 發表於 24-3-2018 14:30
憤怒鳥頭燈,似嗎?!

係喎
回復 支持 反對

我都係15年120i lci,16年尾落地,暫時行左22000km,揸左年半未覺有咩問題毛病,聽人講毛病主要就大概兩萬幾公里爆intake pape同六萬幾公里要換電油泵,哩兩樣都係N13引擊通病
回復 支持 反對

另外17年後嘅120i轉左用B48 2.0 engine  
宜家18年120i M Sport做緊50週年優惠賣30個,唔係M Sport嘅lci我暫時喺街見過一部深藍色嘅,掛住VF牌都好新下,可能係特別訂
A3同1仔個操控揸落完全兩回事,唔講廠方調校定位,淨係FF同FR個駕駛感覺已經差好遠

回復 支持 反對