設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3513|回復: 8

e90 全車斷電

各位師兄,我架07 323i 成日斷電, 短則15分鐘,最長試過4致5個鐘,之後又會自己有返電,斷電嘅時候全車冇電,連波棍都冇電lock住埋,之前試過係停車場斷電成3個鐘,最终要叫拖車入場拖走,到車房check左換左  fuse箱之後正常返4個月,今日又再斷電,請問咁多位師兄知道咩原因嘛,有時車住一家大细出街,成日驚斷電
回復

希望各位師兄能夠幫吓忙知道咩原因嘛
回復 支持 反對

如果突然全車斷電,又突然有返電,即不是燒fuse,如電池正常,好大機會電池之正負極有氧化,或接正負極之CABLE頭有鬆而接觸不良,檢查吓正負頭位及DISTRIBUTION BOX接線位
power supply.jpg

回復 支持 反對

師兄 我都有同你一樣情況 我有次5分鐘 琴日就兩個幾鐘 ...
回復 支持 反對

Meco 發表於 23-4-2018 21:05
如果突然全車斷電,又突然有返電,即不是燒fuse,如電池正常,好大機會電池之正負極有氧化,或接正負極之CA ...

但我又用外置電駁頭蓋位都通唔到電...都關舊電事嗎?
回復 支持 反對

Chiupanmong1 發表於 26-4-2018 09:34
但我又用外置電駁頭蓋位都通唔到電...都關舊電事嗎?

車頭電頭是給唔夠電達車用,電頭係駁到前分電盒去starter,如電池位無駁電池,你駁電到頭駁位都無用

回復 支持 反對

很大機會是 Rear Power Distribution Box壞,因box入面接線位內置fuse (fusible link型,冇得換),測試是否 Rear Power Distribution Box問題,可在全車斷電時,用他表測下Distribution Box出線插位有冇電

rear box.jpg
回復 支持 反對