設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3847|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

2014 F25 X3 Xdrive 2.8i 行車有怪聲

樓主
想請問有無師兄有類似情況,當行車去到大概80km/hr嗰陣,會有㗅㗅聲,好似後面有部綿羊仔跟著咁,到架車停定前,都會keep住有聲,停定之後再開,80以下無聲,但一上到80又有....

已經試過換頭尾牙油,中叉油,波箱油,條呔都係新,行咗大概6萬km
回復

推薦
Rickcwpoon 發表於 1-5-2018 02:05
X3-6都有呢個通病,佢話因爲中叉去頭牙條軸爭幾mm,有虛位所以行到咁上下就會死頭牙 ...

行咗6萬km,都好新,正常中軸是套落後驅動橋,喲牙是LOCK死,唔會掃到牙,如果掃咗牙,動力就去唔到後輪,車電腦都會SENSOR到前輪同後輪動力不同,都會着燈出CODE,我覺得啲聲像燒BEARING,你可聽清楚啲聲係邊度出,除轆有BEARING,中軸都有BEARING,但中軸BEARING有膠BEARING套包住,正常入唔到沙石,除非比水浸過,可搵多間車房CHECK
回復 支持 1 反對 0

沙發
尾轆BEARING
回復 支持 反對

板凳
Meco師兄,啱啱車房check完,佢話頭牙有事,X3-6
回復 支持 反對

地板
X3-6都有呢個通病,佢話因爲中叉去頭牙條軸爭幾mm,有虛位所以行到咁上下就會死頭牙
回復 支持 反對

請問有無可能?有無其他車房介紹?
回復 支持 反對

Meco 發表於 1-5-2018 14:27
行咗6萬km,都好新,正常中軸是套落後驅動橋,喲牙是LOCK死,唔會掃到牙,如果掃咗牙,動力就去唔到後輪, ...

Thx Meco師兄,我呢幾日再搵,多謝解答
回復 支持 反對

Meco 發表於 1-5-2018 14:27
行咗6萬km,都好新,正常中軸是套落後驅動橋,喲牙是LOCK死,唔會掃到牙,如果掃咗牙,動力就去唔到後輪, ...

Meco師兄,唔好意思,呢排比較忙,無覆返,車已經整好,唔係頭牙有事,係燒尾轆Bearing,仲要連Wheel hub一齊換,舊嗰隻生銹,拆都拆唔到。換完之後一天都光晒,無咗隻綿羊仔跟住,多謝你寶貴意見
回復 支持 反對

Rickcwpoon 發表於 23-5-2018 23:41
Meco師兄,唔好意思,呢排比較忙,無覆返,車已經整好,唔係頭牙有事,係燒尾轆Bearing,仲要連Wheel hub ...

不用客氣,大家交流交流
回復 支持 反對