設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2840|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

新手F10, 關於parking sensor

樓主
小弟最近入左部12年, F10 520I
有關於parking sensor(PS)既問題
波棍附近個粒parking sensor制係咪長著燈先等於開左PS?
因為D波出車時有著燈, 之後行車中會見佢熄左燈。
而車頭既SENSOR 好似又無咩反應咁。

R波時PS正常。 入D波出車時, 出完車之後就好似熄左咁。
因為個Parking sensor同之前部凌志IS250好唔同。
有時D 彎位之前部IS250 PS已經出聲。但部BMW 就無。

部F10 車頭既PS, 物體好似要行到好近先有聲。
試過入N波, 拉電子手制。行到好近先識響。
係正常? 定有問題?
THANKS CHING!

回復

推薦
PDC燈着代表開咗,入R波時會自動打開PDC,或按PDC就打開PDC。
當向前行駛50M或時速36公里,PDC就自動熄。
正常的,車頭及角位測試範圍60cm,車尾測試範圍1,5M
至於行車時測前車距離的是Collision warning with braking function,要高型號或option先有
回復 支持 1 反對 0

板凳
Meco 發表於 8-5-2018 02:26
PDC燈着代表開咗,入R波時會自動打開PDC,或按PDC就打開PDC。
當向前行駛50M或時速36公里,PDC就自動熄。
...

即係正常行車中, PDC 係唔會長著?
只係R波, 或你需要PDC 個時禁制佢先會著?

如果唔係長著,
想問下有無其他長時間開住PDC既零件可加?
thanks!
回復 支持 反對

地板
twttwt 發表於 9-5-2018 03:29
即係正常行車中, PDC 係唔會長著?
只係R波, 或你需要PDC 個時禁制佢先會著?

是不會長著的。
要長着不用加零件,改咗車電腦(下面項目)code就得,有車房或CHING識寫

回復 支持 反對

Meco 發表於 9-5-2018 21:34
是不會長著的。
要長着不用加零件,改咗車電腦(下面項目)code就得,有車房或CHING識寫

THANKS!
去新蒲崗馬房得唔得? 或者CHING 有無邊間改CODE 車房介紹?
回復 支持 反對

twttwt 發表於 9-5-2018 22:40
THANKS!
去新蒲崗馬房得唔得? 或者CHING 有無邊間改CODE 車房介紹?

我無呀,唔知Mark哥有冇好介紹
回復 支持 反對

twttwt 發表於 9-5-2018 22:40
THANKS!

Code 車唔複雜,一般車房只要有相關電腦都做到,呢度好多資深會員會自己做,有時間可參加本會車聚同佢地交流吥
回復 支持 反對