設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4918|回復: 12

E90著燈問題

小弟部323I e90(2007)
楂左3分鐘行行下無啦啦著3角形燈&手制燈長著黃色
有沒師兄有同類經驗分享下?
回復

有無warning燈張相睇吓
回復 支持 反對

係咪轉向角度sensor? Thanks
回復 支持 反對

嗰個係DSC警告燈,黃色是有問題,可以揸,紅色就壞咗。有可能是Steering Angle Sensor問題造成,要check吓code就知
回復 支持 反對

唔該meco,check 左話steering angle sensor,清左code後,再扭左扭右,暫時冇著。  想問下如果整大楖幾錢?德國有冇料買?謝謝解答
回復 支持 反對

special 發表於 20-5-2018 01:06
唔該meco,check 左話steering angle sensor,清左code後,再扭左扭右,暫時冇著。  想問下如果整大楖幾錢 ...

如果清咗code無事,電池又足電,多數是sensor電路光碟污糟,用電路清碟噴劑經抹就得,如果成個換好貴,但拆個sensor出嚟要將軚盤、氣袋拆晒出嚟,要cut電,否則拆拆吓爆咗個氣袋就煩
回復 支持 反對

唔該你meco師兄,好在有你回覆。如果要cut電我應該玩唔掂,問左德國個sensor要3xxx
回復 支持 反對

Meco 發表於 20-5-2018 17:28
如果清咗code無事,電池又足電,多數是sensor電路光碟污糟,用電路清碟噴劑經抹就得,如果成個換好貴,但 ...

啱啱又著返,今次多左黃色胎氣燈,今日又假期,都唔知點算
回復 支持 反對

Meco 發表於 20-5-2018 17:28
如果清咗code無事,電池又足電,多數是sensor電路光碟污糟,用電路清碟噴劑經抹就得,如果成個換好貴,但 ...

想問下轉向角度傳感器係咪哩隻?
回復 支持 反對

係呢隻,但要留意E90轉向角度傳感器分前後期

如想清潔碟面,扭開膠殼幾粒鑼絲就得

回復 支持 反對

special 發表於 22-5-2018 16:16
啱啱又著返,今次多左黃色胎氣燈,今日又假期,都唔知點算

steering angle sensor,應該唔會影響呔壓警告燈,黃色胎氣燈着咗,會唔會真係呔漏氣
回復 支持 反對

Meco 發表於 22-5-2018 17:41
steering angle sensor,應該唔會影響呔壓警告燈,黃色胎氣燈着咗,會唔會真係呔漏氣 ...

我未去打返氣,只係目測,哈哈!但我reset返胎氣就全部燈冇左!玩死我,meco兄係咪打前32後34?
回復 支持 反對

special 發表於 23-5-2018 16:52
我未去打返氣,只係目測,哈哈!但我reset返胎氣就全部燈冇左!玩死我,meco兄係咪打前32後34? ...

如果225/45 17 我就前轆打大啲240Kpa、後250Kpa。如果胎氣燈經常着,度呔氣又夠,留意吓呔有冇生仔
回復 支持 反對