設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8900|回復: 13

E60 523i 2008年 換電池 (牌子/型號)

各位師兄,我部車標版經常出現電池圖示,但可以著到車,上星期六iDrive出左 ‘Increase battery discharge’ ,相信係電池打柴,請問換電池邊個牌子及型號?有咩要注意?
回復

換返原廠90AH AGM VARTA 電池....但我覺得貴,所以我之前的E60 520i換咗個YUASA 90AH非AGM電池,用咗6年都無問題,但下手車主一次無着車而駁汽車吸塵機,吸完後就無電鐽唔到車,答着後其實可以行轉高速差返電,但舊電用咗咁多年都係換咗佢,所以我覺得個YUASA電池都好襟用。還有E60可用非AGM電池,所以換完電不用寫返電腦

回復 支持 反對

唔該 Meco 師兄!原廠 90AH AGM VARTA 電池意思係唔係 BMW 原廠牌子定係指  VARTA 電池?如果用 90AH AGM 係咪要用篤電腦 set 返用新電池?
回復 支持 反對

RunningJim 發表於 22-5-2018 17:15
唔該 Meco 師兄!原廠 90AH AGM VARTA 電池意思係唔係 BMW 原廠牌子定係指  VARTA 電池?如果用 90AH AGM  ...

BMW 原廠電池是用VARTA。要不要電腦登記電池,取決於車有冇IBS,但我知E60要高階型號先有IBS,但如果你換原廠相同AMP數AGM電池,唔登記電腦都冇問題
回復 支持 反對

明白了,唔該師兄
回復 支持 反對

hi,

純個案分享... 之前有位車友渣e60 530 2005 年有IBS, 佢都同樣出呢個CODE,換左幾次新電都係咁,出邊車房幫佢睇左,仲幫佢做埋BATTERY REGISTRATION,情況一樣,照出CODE。每次停左一晚一後著番車時都會無晒時間,行一陣就著increase battery discharge code,..

最後小弟發現當IBS有SIGNAL,部車唔會有任何hardware 的ERROR CODE,但試試下發現IBS 話俾行車電腦的VOLTAGE 差左真實 voltage 1V左右,令到部車長期以為唔夠電,所以谷盡個打南磨去叉粒電,果時我度到15.4V output... 粒電池頭output 係14.8V, 但IBS讀到既數據係13.7V... 因為IBS 一直話俾部車電腦聽未到14V,所以車電腦一真谷個打南磨去快D去到14.0V... 但當時我用TAR 錶度時已經14.8V 了,overcharge 得好緊要...

我叫佢DISCONNECT 個IBS先,跟住著車,部車因為無左IBS,會用番BASIC POWER MANAGEMENT MODE,個DME會用KL87 Voltage 做reference(之前有IBS佢會用IBS report 的battery voltage), 高於13.5V 就OK,  個打南磨穩定番响14.2V 既水平,電池頭穩定番响14.0V 水平,DME KL87 at idle is 13.6V.. 行左200公里都無事...

故事發展到最後, 果位車友返去車房,車房師傅唔信佢既形容,話大電腦 ISTA/D CHECK 到無ERROR CODE,IBS無壞...  當然駁番後無半個鐘就著番increased battery discharge code...

好多時方間的車房師傅未必有咁多時間同心機好似我地D DIY人仕日搵夜搵資料,務求令自己部坐駕健健康康...

若果師兄發現個PATTERN相似的話,大家可以參考參考..

若果壞呢個IBS,最近check 左,响德國零件買全新係1300左右...
回復 支持 反對

yeukfung 發表於 4-8-2018 08:31
hi,

純個案分享... 之前有位車友渣e60 530 2005 年有IBS, 佢都同樣出呢個CODE,換左幾次新電都係咁,出邊 ...

如果換極電(換返AGM)都出increase battery discharge code,當然不是電池問題,要跟吓是否漏電或其他問題,如果IBS壞一樣會出code。"你話電腦谷個打南磨去快D去到14.0V",如果換了不是AGM電池,IBS 察覺到問題,會儲存一個fault code於DME,DME會指示IBS 行emergency mode, 加大空轉轉數,從而充份充電,你看有沒有過情況
回復 支持 反對

Meco 發表於 4-8-2018 14:07
如果換極電(換返AGM)都出increase battery discharge code,當然不是電池問題,要跟吓是否漏電或其他問題 ...

hi ching,

呢個case 最奇怪係無你所講既情況, 果日我都用ISTA/D去CHECK佢部車,無任何關於IBS既CODE出現,做ENERGY DIAGNOSIS時 standy by current 好正常, 50mA, <80mA, 32 個CLOSE CIRCUIT 都全部OKAY。。 起碼無漏電,同埋IBS有反應。。
Screen Shot 2018-08-05 at 12.20.03 AM.png
但睇最近5天的SOC 就好奇,有3 日讀唔到資料,其他兩日有資料就CHECK到祗得15% SOC, 所以解釋點解佢每次一停車後第二日無左日期。因為IBS以為粒電唔夠30%,所以CUT電 。。。 Screen Shot 2018-08-05 at 12.21.27 AM.png

最後,佢部車原車係CODE左跟80AH LEAD ACID電,但出邊電池鋪幫佢換左100AH... 我最後幫佢CODE 左110AH, 因為無100AH option, 改左VO B110
Screen Shot 2018-08-05 at 12.20.09 AM.png

回復 支持 反對

yeukfung 發表於 5-8-2018 00:24
hi ching,

呢個case 最奇怪係無你所講既情況, 果日我都用ISTA/D去CHECK佢部車,無任何關於IBS既CODE出 ...

原車set 咗Lead Acid,咁換電鋪頭在登記電腦時無理由發覺唔到,咁間鋪都唔係好掂,佢換電時裝返IBS會唔會有以下情況
回復 支持 反對

可能係voltage regulator 個炭擦就冇,所以有時行緊都冇叉電。有時停車再撻車又會叉到一陣。係12V点火煙頭插個有voltage嘅usb adaptor 就會睇到。
回復 支持 反對

新就算叉滿電撻車,voltage regulator炭擦夠期,行半個鐘就會出battery discharged warnings.  但有時架車D振動又會另個炭擦接觸番,好似冇事。情況會好反覆。我架08 E70 就係咁。我换咗兩次AGM 電,
回復 支持 反對

先想到呢個defect.
回復 支持 反對

garyleung07 發表於 5-8-2018 21:33
新就算叉滿電撻車,voltage regulator炭擦夠期,行半個鐘就會出battery discharged warnings.  但有時架車D ...

呢個point 好好,已記住了,完全解釋到之前我未換打南磨前的情況,無啦啦入左EMERGENCY MODE,idle 由660rpm 升到880rpm 左右, 果時粒電成日都唔足,放一晚後得12.35.

換完打南磨後就經常可以叉滿,

謝謝c-hing 提供意見.

回復 支持 反對