設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9026|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

E60 523i 2008年 換電池 (牌子/型號)

樓主
換返原廠90AH AGM VARTA 電池....但我覺得貴,所以我之前的E60 520i換咗個YUASA 90AH非AGM電池,用咗6年都無問題,但下手車主一次無着車而駁汽車吸塵機,吸完後就無電鐽唔到車,答着後其實可以行轉高速差返電,但舊電用咗咁多年都係換咗佢,所以我覺得個YUASA電池都好襟用。還有E60可用非AGM電池,所以換完電不用寫返電腦

回復 支持 反對

沙發
RunningJim 發表於 22-5-2018 17:15
唔該 Meco 師兄!原廠 90AH AGM VARTA 電池意思係唔係 BMW 原廠牌子定係指  VARTA 電池?如果用 90AH AGM  ...

BMW 原廠電池是用VARTA。要不要電腦登記電池,取決於車有冇IBS,但我知E60要高階型號先有IBS,但如果你換原廠相同AMP數AGM電池,唔登記電腦都冇問題
回復 支持 反對

板凳
yeukfung 發表於 4-8-2018 08:31
hi,

純個案分享... 之前有位車友渣e60 530 2005 年有IBS, 佢都同樣出呢個CODE,換左幾次新電都係咁,出邊 ...

如果換極電(換返AGM)都出increase battery discharge code,當然不是電池問題,要跟吓是否漏電或其他問題,如果IBS壞一樣會出code。"你話電腦谷個打南磨去快D去到14.0V",如果換了不是AGM電池,IBS 察覺到問題,會儲存一個fault code於DME,DME會指示IBS 行emergency mode, 加大空轉轉數,從而充份充電,你看有沒有過情況
回復 支持 反對

地板
yeukfung 發表於 5-8-2018 00:24
hi ching,

呢個case 最奇怪係無你所講既情況, 果日我都用ISTA/D去CHECK佢部車,無任何關於IBS既CODE出 ...

原車set 咗Lead Acid,咁換電鋪頭在登記電腦時無理由發覺唔到,咁間鋪都唔係好掂,佢換電時裝返IBS會唔會有以下情況
回復 支持 反對