設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6279|回復: 5

換電問題

朋友們,買左架2010 e89 z4,要換電,驗車個師傅叫我買varta,歐洲車專用
大家有無相熟車房有得換呢隻電,上水區電池鋪問過,可惜無呢隻電

另外,有無z4朋友仔?大家會唔會有wtsapp群?
回復

我上個月念住換電, 師傅話因為BMW要AGM電, Varta因為獨市所以貴又唔好用, 叫我等9月先換, 話到時候有Panasonic藍電既AGM版
回復 支持 反對

CyrusM 發表於 24-6-2018 17:32
我上個月念住換電, 師傅話因為BMW要AGM電, Varta因為獨市所以貴又唔好用, 叫我等9月先換, 話到時候有Panaso ...

AGM 電池不是Varta獨有,其他好多牌子都有AGM電池,只是BMW指定用Varta電池, Benz指定用Bosch電池。你師傅話的Panasonic AGM電池 CAOS一直都有,唔駛等九月,價錢也不會平過 Varta AGM好多,因AGM電池一定比普通Lead-acid電池貴。換電池後記住叫師傅登記返車電腦。
回復 支持 反對

Meco 發表於 25-6-2018 00:01
AGM 電池不是Varta獨有,其他好多牌子都有AGM電池,只是BMW指定用Varta電池, Benz指定用Bosch電池。你師 ...

因為小弟剛買了車不久(2013年車 F30), 之後換消耗品走去間車房問電幾錢想換埋(果時我要求係Panasonic藍電)
佢正準備裝之際突然間話我粒係AGM電, 無得換, 話P記藍電要9月先有.. 叫我頂多幾個月..

另外同時我想裝車Cam, 自己走去買左個X2 Pro, 點知師傅話裝唔到, 話個Cam唔知乜乜格梗裝既話驚整壞粒電...
所以索性考慮另外一個心儀Cam IRoad X9或V9, 但我仲疑惑緊如果裝長火係咪要加 外置電 如Power magic等等, 不過真係唔得既話唔用長火都可以既..
我上網睇過好似話可以用長火時再加個開關係點煙位到, 咁樣機動性好似大d, 一放街就著, 返車場時就熄番

我自己用車習慣每天都30-50km左右, 所以我念都可以頂多2-3年, 但如果一裝Cam就真係知得唔得, 師兄有冇意見可以比下小弟!! 感激 !!
回復 支持 反對

CyrusM 發表於 26-6-2018 03:01
因為小弟剛買了車不久(2013年車 F30), 之後換消耗品走去間車房問電幾錢想換埋(果時我要求係Panasonic藍電 ...

F30一定要用AGM電,因為電腦控制叉電。Panasonic藍電共有七款 (下圖紅方格內),其中N-S系列是AGM,但F30要用90AH電池,N-S系沒有90AH這麼大容量電池,換返Varta 90AH 相同AGM電池,唔登記車電腦都得。
至於長著車CAM對電池有影響,但你每天都用車,電可叉返唔會扯乾舊電。如果不放心可駁降壓5V有低壓保護盒仔,當低壓時自動停機,或駁點煙位,熄匙就自動熄機

AGM 1.jpg

AGM 2.jpg
回復 支持 反對