設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4805|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

f10 523i斷電問題

樓主
剛剛著往車系停車場等位約15分中忽然又停晒電,跟住成架車鎖死左,再熄車再啓動又系咁,好危險,最後啓動幾次慢慢揸入停車埸泊位后食飯,1個中后返去攞車正常可開動但著左engine燈就由藍田揸返屯門,幾驚行行下全車又停電死火就大劑,因載住小朋友系車裡面,電池剛換1個月左右,請問下各大師兄有冇試過這情況?是什麼原因?(我是沒有用車cam及其它電器連接煙插取電),謝謝!
回復

沙發
完全無電意思是連車箱燈都完全無電唔着?
回復 支持 反對

板凳
車箱燈有着
回復 支持 反對

地板

首先用他表check吓電池Volt數夠唔夠,確認吓你之換電池是否換咗AGM電池及有冇登記車電腦,及確認下列BST在換電後是否正確駁回,BST是個保護電路,當意外時MRS收到訊號會斷咗鐽車馬達及發電機電源,但電窗、燈、lock等繼績有電
回復 支持 反對

謝謝,叫車房check吓,今朝車房打來話換發電機同再從寫电腦程序指令,全套费用要1萬,請問是合理費用嗎?
回復 支持 反對

發電機多數係碳擦問題,我之前上綱買part再揾師傅換就平D。要睇你趕唔趕用車
回復 支持 反對

你部車行咗幾多?
回復 支持 反對

香港零件商多數冇,上綱買要等。
回復 支持 反對

回復 支持 反對

睇下呢個post似唔似,如果你mileage高,之前個電池又反反覆覆,就好大機會係voltage regulator 裡面條碳擦问題
回復 支持 反對

wong仔 發表於 26-9-2018 16:59
謝謝,叫車房check吓,今朝車房打來話換發電機同再從寫电腦程序指令,全套费用要1萬,請問是合理費用嗎? ...

一萬太貴,新打南磨約2,3千,人工不會太貴,上款E60打南磨用BOSCH 可單換voltage regulator,一千樓下(料錢),但F10打南磨用DENSO,無單買 voltage regulator。至於換打南磨,不用再寫电腦程序指令,亦唔知有乜程要寫。如打南磨壞,應該着燈,而且8年車打南磨未咁快壞,你可入車之隱藏模式,睇住個電壓,行車期間放油門滑行,睇吓有冇14.1V,有就打南磨正常。

https://www.youtube.com/watch?v=1QN2FR9A08M
有冇出過呢個warning

回復 支持 反對

部車先行左5萬1公里,車房話個發電機要7千幾,系原厰野喎!多謝各大高手師兄指點,睇下明天車房再update大家
回復 支持 反對

5萬1公里好少機會壞,一萬蚊換打南磨,真係貴咗啲,確認吓係唔係打南磨壞先,唔係換完隔一個月又壞。我覺得最大機會是你上次換咗舊唔係AGM電池,因電腦控制叉電,如果換咁係Lead Acid,車以為是AGM電池,所以一直唔識叉電,扯干舊電
回復 支持 反對

wong仔 發表於 27-9-2018 00:11
部車先行左5萬1公里,車房話個發電機要7千幾,系原厰野喎!多謝各大高手師兄指點,睇下明天車房再update大 ...

只行5萬好新,我兩部車都係9萬同11萬公里先换碳擦(voltage regulator). 原來F10 523i 發電機只係$3K,平過E70(要$4K)。 如Meco所講,check咗voltage就知道發電機有冇壞。你應該叫車房先幫手charge滿電池先,再check(有乜1唔滿意都仲可以揸走)。
回復 支持 反對

-> Meco 綱上有regulator and repair kit for Denso alternator.  fit for P/N 12317591271

不過唔見意樓上ching買,就算係repair alternator, 都要車房肯整,仲要等起碼兩星期先寄到。只慳到零件錢,但人工又多咗。
回復 支持 反對

garyleung07 發表於 27-9-2018 11:11
-> Meco 綱上有regulator and repair kit for Denso alternator.  fit for P/N 12317591271

不過唔見意樓 ...

你指的是repair kit parts,不是成組連炭棒之voltage regulator。上款打南磨voltage regulator是成組連炭棒 part no.12317515319,換很易,但車房都唔會單換,因賺唔到錢,其實如果車房肯只換炭棒,就無需成組voltage regulator換、亦不用買repair kit for Denso alternator,只需換兩支差不多size炭棒就OK,但我就搵唔到有車房肯做
回復 支持 反對

Meco 發表於 27-9-2018 12:18
你指的是repair kit parts,不是成組連炭棒之voltage regulator。上款打南磨voltage regulator是成組連炭 ...

係架,好難有車房肯換regulator或碳擦。麻煩又賺唔到錢。整唔到仲要俾客鬧。我只係知道Meco兄為有料之人,先share repair kits 資料俾你,我都唔敢叫其他ching試。(我比較大膽,所以成日叫我個師傅同我試.....例如M3出波箱燈只用$30换條彈弓,X5出4x4只换servo motor齒輪,發電機又只换regulator, 水温表壞又自己换磨打仔,.....我都覺得有D離譜)

Meco 兄就盡幫忙上面位ching, 免得佢俾人剞劏。我識嘅都share了。
回復 支持 反對

多謝各大高手師兄幫助,今日换左發電機現正常番,不過應該有點貴,冇計車房要賺錢是應。如果北直吾太過份整好就算,希望冇再有此情況出现,因為真的太危險!
回復 支持 反對

車房最想見D客人死車,開價可以進取D。上星期有個朋友架C仔著唔到車,拖去車房,换電油泵都收8K,之後仲有手尾要跟。不過車房真係一次幫你搞掂架車已經算好,希望你架車OK。
回復 支持 反對