設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4819|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

f10 523i斷電問題

樓主
完全無電意思是連車箱燈都完全無電唔着?
回復 支持 反對

沙發

首先用他表check吓電池Volt數夠唔夠,確認吓你之換電池是否換咗AGM電池及有冇登記車電腦,及確認下列BST在換電後是否正確駁回,BST是個保護電路,當意外時MRS收到訊號會斷咗鐽車馬達及發電機電源,但電窗、燈、lock等繼績有電
回復 支持 反對

板凳
wong仔 發表於 26-9-2018 16:59
謝謝,叫車房check吓,今朝車房打來話換發電機同再從寫电腦程序指令,全套费用要1萬,請問是合理費用嗎? ...

一萬太貴,新打南磨約2,3千,人工不會太貴,上款E60打南磨用BOSCH 可單換voltage regulator,一千樓下(料錢),但F10打南磨用DENSO,無單買 voltage regulator。至於換打南磨,不用再寫电腦程序指令,亦唔知有乜程要寫。如打南磨壞,應該着燈,而且8年車打南磨未咁快壞,你可入車之隱藏模式,睇住個電壓,行車期間放油門滑行,睇吓有冇14.1V,有就打南磨正常。

https://www.youtube.com/watch?v=1QN2FR9A08M
有冇出過呢個warning

回復 支持 反對

地板
5萬1公里好少機會壞,一萬蚊換打南磨,真係貴咗啲,確認吓係唔係打南磨壞先,唔係換完隔一個月又壞。我覺得最大機會是你上次換咗舊唔係AGM電池,因電腦控制叉電,如果換咁係Lead Acid,車以為是AGM電池,所以一直唔識叉電,扯干舊電
回復 支持 反對

garyleung07 發表於 27-9-2018 11:11
-> Meco 綱上有regulator and repair kit for Denso alternator.  fit for P/N 12317591271

不過唔見意樓 ...

你指的是repair kit parts,不是成組連炭棒之voltage regulator。上款打南磨voltage regulator是成組連炭棒 part no.12317515319,換很易,但車房都唔會單換,因賺唔到錢,其實如果車房肯只換炭棒,就無需成組voltage regulator換、亦不用買repair kit for Denso alternator,只需換兩支差不多size炭棒就OK,但我就搵唔到有車房肯做
回復 支持 反對