設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6209|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

大家用邊隻偈油⋯⋯

樓主
買二手時聽師傅講用Motul 300V超正(但超貴)有冇朋友用過?其他有好介紹嗎?

多謝!
回復

沙發
Castrol SAE 5W-40
回復 支持 反對

板凳
Motul 300V係賽車油,要頻換油,新換油時比其他油爽,但行幾千KM就立,且沒有LL-01認證,街車可用Motul 8100--X,平啲又無咁快立,又有LL-01認證
回復 支持 反對

地板
Satellite 師兄你用開Castrol 既邊隻?(edge, magnates, SLX...)?
回復 支持 反對

Meco師兄所言甚是,多謝
回復 支持 反對

shell helix ultra 5w40. was using total quartz 9000. Total 9000 feel last longer
回復 支持 反對

係咪無寶馬LL01 APPROVED 就唔建議入? SHELL 10W-60 我見無BMW APPROVED..
問過SHEEL, 335 換油都要約$1800 ( 無問咩油) , 因為TURBO 車我想換密D,約5000公里換, 所以想選擇較經濟方案

回復 支持 反對

ARTA 發表於 14-3-2019 15:50
係咪無寶馬LL01 APPROVED 就唔建議入? SHELL 10W-60 我見無BMW APPROVED..
問過SHEEL, 335 換油都要約$1800 ...

10w-60黏度太高,M系先用到咁高黏度;用5w-40好了,而Shell helix 5w-40是有LL-01認證
回復 支持 反對