設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6436|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

出左WARNING LIGHT

樓主

剛入手E92 335 (沒有IDRIVE), 出現圖中WARNING LIGHT (拉了HAND BRAKE 所以紅色,但唔拉也有黃色), 未買電腦所以唔知乜野CODE, 請問有乜野可能性壞?

**第一之出現後己換全部迫力皮和迫力油, 剛行了700KM 再出現返,4條軚壓剛剛加但未能消WARNING LIGHT, RESET 亦唔到TIRE PRESSURE .

謝謝回覆
回復

板凳
大機會是DSC / ABS sensor 出了問題,確認要篤電腦
回復 支持 反對

地板
謝謝回覆, 我買左後check 完再post上黎睇咩問題
回復 支持 反對

今日我再4條軚氣, DSC 按3秒後就無左WARNING 了,可能軚壓有影響

不過今日警告燈又出番黎
回復 支持 反對

ARTA 發表於 14-3-2019 14:56
今日我再4條軚氣, DSC 按3秒後就無左WARNING 了,可能軚壓有影響

不過今日警告燈又出番黎 ...

是否 reset唔到RPA, 顯示邊條呔無氣?之前有冇換過呔或迫力皮
回復 支持 反對

宜家Reset 唔到軚氣, 無IDRIVE睇唔到邊條呔無氣,  

年頭收車時行了50KM就出警告燈,車房話燈號係迫力皮,軚圈問題,所以年頭己換4塊全新迫力皮,換左後就沒有燈了,車房話可能係迫力皮有影響所以軚圈沒有換

換了迫力皮行左700 KM,上星期又出現相同警告燈,RESET 唔到軚氣,我去油站打左軚氣前36 , 後41 再按DSC 3秒就無左燈,無燈後就可RESET 軚氣,我當亦RESET 左,但行了幾十公里後今天又出現

唔知係軚氣問題定軚圈問題? 我估車房講的軚圈係指STEERING ANGLE SENSOR ? 我換左個軚圈後都驚仲係出警告燈,

我淘寶買緊個CREATOR C501 電腦未到., 我情況好似以下師兄

http://forum.bmwfansclub.org/for ... thread&tid=7975

回復 支持 反對

ARTA 發表於 17-3-2019 18:43
宜家Reset 唔到軚氣, 無IDRIVE睇唔到邊條呔無氣,  

年頭收車時行了50KM就出警告燈,車房話燈號係迫力皮, ...

STEERING ANGLE SENSOR應不會出呔壓warning及reset不到呔壓,反而ABS speed sensor會影響,因呔壓,ABS剎車,DSC都是跟據各wheel速度輸送到電腦計算,點解車房無腦check code?最初時是否一出就出晒三個warning燈?
回復 支持 反對

我第一次唔記得有無軚壓燈,只係話出左CODE 係迫力燈和軚圈燈,所以換左迫力皮, 第二次就一次過出晒3燈如圖

或者我攞到個SCANNER READ 左係乜野CODE 再報出黎, 咁會清楚少少, 除左ABS/DSC SENSOR 或STEERING ANGLE SENSOR 有問題,亦會唔會只係條軚/軚壓有問題而有影響所以著燈? (但我估唔係掛, 無理由RESET 唔到軚壓)

我都想攞E92 CODE SCANNER 個對照表,請問你們有無, 謝謝

回復 支持 反對

ARTA 發表於 18-3-2019 13:10
我第一次唔記得有無軚壓燈,只係話出左CODE 係迫力燈和軚圈燈,所以換左迫力皮, 第二次就一次過出晒3燈如圖 ...
嗰個不是軚圈燈,是DSC燈。呔壓不夠應不會影響;BMW測貽氣有兩種,一種RDC,主要測車呔內氣壓;一種RPA比較車輪轉速。計算車輪轉速是ABS Speed sensor,這sensor有問題會影響RPA測壓,也會影響ABS及DSC電腦,因DSC系統除監察軚盤角度,也會監察車輪轉速、打滑,車輪轉速及打滑是由ABS Speed sensor提供數據。

各scanner code都有分別,但scanner會有文字顯示,以下是其中一個code list

https://www.obd-codes.com/trouble_codes/bmw/

我用的scanner code就有不同
回復 支持 反對

補充你車著之tire warning唔係唔夠氣,係RPA有故障

回復 支持 反對

之前有冇換過電池 ?
回復 支持 反對

我有換過電池
回復 支持 反對

宜家又無左warning 了
回復 支持 反對

不是原廠電 ?
回復 支持 反對