設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6006|回復: 6

新手, F30 BMW 320i ED Comfort as deflaut

我想問各位師兄, 現在部320i 一start 車就自己預設去 ECO Pro mode, 怎樣能把他改變為預設comfort mode 呢?
回復

htchim 發表於 27-12-2019 03:24
320i ed 本身出廠已經係預慳油版,engine都用1600cc而唔係2000cc,所以係預設 eco pro模式
不過可以code翻 ...

320I ed 係320I 的簡約版 (唔係乜嘢慳油版,要慳油有318i用 B38A15 3缸引擎, 5.1 litres/100km),ED 代表 efficient dynamics,其實F30 大多是 efficient dynamics,包括320i,  點解要分320I ed出嚟,因為320i ed 是316i LCI改版, 引擎用316i相同之N13B16 1.6升引擎,但改良輸出比318i高,但比320i低,所以沒有理由用回316i型號,所以320i ed出現

Coding 表顯示預設着車去ECO mode是關閉

回復 支持 1 反對 0

Coding,你部應被人coding過,因原廠預設在comfort mode
回復 支持 反對

唉, 咁要番寶馬廠先改到?
回復 支持 反對

好多車房及有師兄識coding
回復 支持 反對

謝謝你, 我去車房問問
回復 支持 反對

320i ed 本身出廠已經係預慳油版,engine都用1600cc而唔係2000cc,所以係預設 eco pro模式
不過可以code翻預設著車comfort mode
回復 支持 反對