設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3116|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

新手上路, 325i 06年,0養車知識

樓主
上網睇過d 人會
1. 每10000km換偈油
2. 每10000km換頭其他油水
3. 每次出車到工作溫度前必唔過2000 rpm
4. 熄車前5分鐘定必熄冷氣
5. 長泊室內場
6. 每次出車後會抹乾淨架車, 再用臘水埋尾
7. 如果預計到會幾日唔用車就會用套笠住架車
8. 每週幫車內籠吸塵及打軚氣及檢查油水
9. 每月自己幫車打臘
10. 定期高轉
11. 定期四輪定位
回復

沙發
師兄真係好錫車! 不過真係要好有心机同恆心
我都分享吓,自已就咁樣保養架車:
1. 每7000km換偈油+油格
2. 每30000km檢查其他油水
3. 每次出車到工作溫度前必唔過3000 rpm
4. 盡量熄車前5分鐘熄冷氣
5. 返工泊室外,冇得揀,收工室內
6. 落雨用車後返到室內停車場如果唔趕時間會抹乾淨架車。
7. 除咗夏天泊室外會用套笠住架車,其它時間唔會
8. 每月幫車內籠吸塵,用TPMS check 軚氣
9. 每月自己幫車打臘,但只用洗車臘水
10. 最少每星期一次高轉大概一兩分鐘,其實都唔知有冇用
11. 從未做定期四輪定位
回復 支持 反對

板凳
我都分享吓 X 2,自已就咁樣保養架車:
1. 每約7000km換偈油+油格
2. 每半年檢查其他油水,換冷氣隔.
3. 每次出車著車後必等到回落到正常轉速才開車,到工作溫度前必唔過3000 rpm
4. 盡量熄車前2分鐘熄冷氣
5. 返工泊室內,收工室內外,冇得揀
6. 落雨用車後返到室內停車場如果唔趕時間會用乾淨水沖身,再抹乾淨架車。
7. 除咗洗完車後會用套笠住架車,其它時間唔會(因為車上灰塵會被個車套整花部車)
8. 每星期幫車內籠吸塵 (加皮座保養),用TPMS check 軚氣
9. 每月自己幫車做鍍膜維護,引擎室清潔.
10. 最少每兩星期一次高轉大概一分鐘,其實都唔知有冇用x2
11. 每次換避振機時才做一次四輪定位
12. 每星期幫全車膠邊上保護液
最後切記:千萬不要比每月幾舊水車場阿大叔/阿姐抺車!(見過好多例子,成架車花哂)
回復 支持 反對

地板
bovibb 發表於 13-5-2016 11:56
我都分享吓 X 2,自已就咁樣保養架車:
1. 每約7000km換偈油+油 ...

5. 返工泊室內,收工室外,冇得揀
回復 支持 反對

師兄好錫抵讚,我每年驗車才換油,
回復 支持 反對

多謝大家分享
回復 支持 反對

13. 超慢過減速膞  14. 有乜怪聲同震動就check車, 一定有嘢到期  
回復 支持 反對

15. 内外有乜花凹即整或换新件(小弟有D完美主義....)
回復 支持 反對

11. 每次換避振機時才做一次四輪定位(部車行咗14年, 换咗兩次避震機, 舊年第一次做四輪定位, check完report話同新車出廠時一樣, 吹脹)
回復 支持 反對

好多大大reply,  感謝
回復 支持 反對