設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9752|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

E90 323i 波箱chok 有怪聲

樓主
各位師兄姐好.

我有07年E90 323i, 行左84000km, 最近越來越多問題。

之前成日過熱, 換左水箱就改善左好多。最近又著左emission 燈, 同埋唔夠偈油燈, 我見好耐冇換過偈油就順便換偈油。

上星期換完偈油同加雪種, 車房同我講個波箱有d chok, 叫我驗車時最好換埋波箱油。

咁呢個我都覺, 平時轉D波會chok, 但車房話唔洗即刻搞, 我就諗住等下。

之後我渣走架車, emission 燈又著返, 而且唔知做乜架車突然「笠」左好多, 油門要踩得好深先去到, 轉波又去到四千轉先識上。

之前剩係轉D波chok, 而家變左轉3,4波都chok, 感覺好差。

尋晚夜晚, 行左20公里到返到屋企, 架車有怪聲好嘈, 有d 似救護車wow wow 聲咁, 勁驚。

今日同車房講, 佢話可能波箱有問題, 佢把聲好似有難言之隱咁, 唔知係咪好大鑊...

唔好意思好長, 請問師兄姐有好建議嗎?

架車買左未夠一年, 唔想咁就壞左...
=[ =[ =[ =[
回復

沙發
你試用十一波行車,用六波慢慢減到二波,睇部車有冇chok,由二波加速四.五波,睇下部有冇力,用D波通常加速速,及轉波都會慢D,正常,車頭有聲,是不是皮帶到期,師兄試試再找車房
回復 支持 反對

板凳
billyvong 發表於 16-6-2016 19:02
你試用十一波行車,用六波慢慢減到二波,睇部車有冇chok,由二波加速四.五波,睇下部有冇力,用D波通常加 ...

多謝師兄指教, 我今晚再試下。

我的情況是, 上星期D波轉波還算是正常的, 今周忽然慢了。之前就算上斜加速, 都係三千幾轉, 而家四千幾先上到, 我都唔敢再大油d了。
回復 支持 反對

地板
都係哦句:揾間有電腦 check code 車房睇吓有乜fault codes
回復 支持 反對

又係fault code 問題!
回復 支持 反對

已經搵相熟車房免費check左, 電腦話催化有問題, 熄左燈行幾KM又著返.

車房話多數係催化sensor壞, 令電腦唔識停止俾油

我自己試左用手波, 真係順好多, 但用D波上波落波就搞到亂哂籠好chok (好似唔識轉波咁)

車房話換sensor要千幾蚊一粒, 唔知壞幾多粒要逐粒試, 但如果催化壞證換完一樣有事,
如果催化壞, 佢話勁貴, 叫我放棄架車算

各位試兄, 大家有咩意見呢? 車房所說的合理可信嗎?
回復 支持 反對

如果壞燈!check 左先!
回復 支持 反對

你架車買左未夠一年,似乎上手車主都知架車有問題,仲應該唔係碎料
回復 支持 反對

ralphpukei 發表於 21-6-2016 10:51
已經搵相熟車房免費check左, 電腦話催化有問題, 熄左燈行幾KM又著返.

車房話多數係催化sensor壞, 令電腦唔 ...

你說的是不是含氧感知器,N52引擎共有四支,原廠要千幾蚊支,但電腦可清楚顯示那一支有問題。含氧感知器是引擎電腦偵測引擎排放廢氣含氧量,目標是空撚比做到大致上是14.7:1,含氧感知器的功用,就是確保引擎在各個轉速以及壓力負載之下,能有正確的供油保護,含氧感知器故障的話,電腦會作出一個迴路Open Loop,來保護引擎,讓引擎還能夠暫時性的正常運轉,但油耗會變多。
回復 支持 反對

Meco 發表於 24-6-2016 14:17
你說的是不是含氧感知器,N52引擎共有四支,原廠要千幾蚊支,但電腦可清楚顯示那一支有問題。含氧感知器 ...

真係要比個
回復 支持 反對

Mark 發表於 24-6-2016 21:12
真係要比個  你

大家交流交流
回復 支持 反對

太利害
回復 支持 反對

同我之前一樣
回復 支持 反對